Компания за строителство, дистрибутор на козметика, вносител на бяла техника

...
Компания за строителство, дистрибутор на козметика, вносител на бяла техника
Коментари Харесай

С ново оръжие НАП разкрива съмнителни фирми

Компания за строителство, дистрибутор на козметика, вносител на бяла техника и притежател на студио за хубост употребяват общ счетоводител. Три компании, чиито седалища са в разнообразни градове на страната, се зареждат със стока от един и същи снабдител. Адвокатска адвокатска фирма се грижи за ползите на над 30 компании. Офисите на 20 компании са на един и същи адрес.

При всеки от тези случаи фирмите ще бъдат тествани от данъчните, като от време на време проверката може да е единствено виртуална. Проверката ще се прави от суперкомпютър, който от известно време работи и за българските данъчни. Той към този момент е засякъл тези съвпадения и е селектирал компаниите, които могат да бъдат свързани по тези и още редица други признаци. Дискретна инспекция ще откри дали използването на обща счетоводна и адвокатска адвокатска фирма е просто съвпадане, или има скрита съгласуваност сред техните клиенти, написа вестник " 24 часа ".

Умният програмен продукт ще уточни за инспекция и всяко лице или компания, което редовно прави действия, избрани като рискови за хазната. Данъчни специалисти показват пред вестника част от тези критерии. Така да вземем за пример леко нарушаване, като да не се подават в период или въобще да няма нужни документи – данъчни заявления,, осигурителни заявления, води до подозрение за двойно счетоводство или за предумисъл в укриване на документите.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Глоби в размер до 11 000 лева ще бъдат налагани на компании, кои...

Без никакви ангажименти в листата за инспекция попадат всички компании, които правят така наречен рискови действия. Такива са да вземем за пример строителство, търговия със скъпи артикули, хазарт, развлекателни заведения. Всеки необикновен оборот, регистриран през фискалните устройства, също е сигнална лампичка за данъчните. Той може да бъде необикновен за тази активност, сезон или местонахождение – висок или невисок. Може да бъде съсредоточен към избрани дни от седмицата и месеца, а характерът на работата да не допуска това.

Оплакванията на клиенти и снабдители за неиздаване на фактури и касови бонове пък вкарват най-често в чакалнята пред листата за проверки. Информация от обществените служби, че чиновниците на една компания се водят на повърхностен работен ден, само че при изненадващи инспекции излиза наяве, че работят повече часове, също е съмнителна. Подозрителни се оказват и голям брой контракти за поръчка, доставка, възлагане. Съмненията са, че може да става дума за скрити трудови контракти, а също и за отбягване на предели при публични поръчки, както и за рухване под тавана за осъществяване на заплащания в брой.

При рисковите компании всяка договорка, която правят, се подава за инспекция на профилирания програмен продукт. Ако се окаже, че най-малко три от тях стават с едни и същи свързани лица, тогава на компанията ще се наложи да потвърждава, че покупко-продажбите са действителни, а не фиктивни, както и метода за установяване на цените. А всяка проверка при съизпълнител, подизпълнител, снабдител или различен икономически индивид, с който дадена компания има регулярни връзки, води до инспекция и при него. Причината е, че екипите ще сравнят счетоводната информация от двете сдружения посредством така наречен насрещна инспекция.

Значителните разноски за гориво, самолетни билети, нощувки, непрекъснати командировки на шефовете, без активността да го постанова, също са подозрителни за данъчните. Зад тях може да се крие паралелна активност, която да се прави на черно, или да става въпрос за раздуване на разноски, с цел да се пести налог. В тези случаи инспекторите ще изискат доказателства, че пътуванията са свързани с активността и са документирани. Ако визитите са в, инспекцията няма да се ограничи с документи, а ще се желае информация от сродни данъчни служби.

Суперкомпютърът ще уточни, че предстои на инспекция и компания, която прави доста покупко-продажби с разнообразни медиатори, без това да се постанова от предмета ѝ на активност. Това незабавно води до подозрение за кухи покупко-продажби, посредством които се източва Данък добавена стойност.

Силно подозрителни ще се окажат и всички компании, които години наред показват пред данъчните, че, само че притежателите и шефовете им постоянно пътуват в чужбина. Честото разкриване и закриване на банкови сметки е една от причинитe да има инспекция от Национална агенция за приходите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР