Компаниите Вояджър спейс и Ербъс обявиха намерение да изграждат съвместно

...
Компаниите Вояджър спейс и Ербъс обявиха намерение да изграждат съвместно
Коментари Харесай

Вояджър Спейс и Ербъс ще изграждат обща космическа станция

Компаниите " Вояджър спейс " и " Ербъс " оповестиха желание да построяват взаимно галактическа станция, която ще съставлява частна версия на Международната галактическа станция, оповестява Българска телеграфна агенция. 

През януари т.г. двете компании оповестиха, че " Ербъс " ще окаже поддръжка по дизайна на " Старлаб ". Това е един от трите плана, определени от НАСА за евентуални търговски станции. 

През тази седмица фирмите оповестиха, че " Ербъс " ще бъде основен сътрудник по създаването, построяването и оперирането на орбиталната станция, което значи разширение на смисъла на Европа в плана. Не се разкриват елементи във връзка с собствеността и финансирането. " Вояджър спейс " отхвърли да дискутира детайлности в тази посока.

" Старлаб " е един от трите частни плана, чиято цел е да заменят дълго време употребяваната Международна галактическа станция (МКС), която приютява екипажи повече от 22 години. 

Оригиналният проект на " Старлаб ", направен от " Локхийд Мартин ", е предвиждал надуваемо местообитание. Последващото решение за железна конструкция води до подмяна на този дизайн с предстоящ подобен от " Ербъс ". Компанията е построила модула " Колумб ", който понастоящем е част от МКС.

" Локхийд " към момента има роля в плана във връзка с веригата на доставките, сподели пред кореспонденти Дилън Тейлър, изпълнителен шеф на " Вояджър спейс ". 

" Локхийд " е значим сътрудник за " Вояджър " и " Старлаб " остава план, в който водещи са Съединени американски щати, добави Тейлър. Ще има партньорство от страна на Европа, само че планът е взаимен и главното финансиране идва от Съединени американски щати. 

Дъщерната компания на " Вояджър " - " Наноракс ", завоюва 160 млн. от НАСА през 2021 година за развиването на плана " Старлаб " по програмата на организацията за търговски орбитални обекти.

НАСА възнамерява да спре потреблението на МКС през 2030 година и да разчита на частни компании за съдействие по научни проучвания в ниската земна орбита. От страна на НАСА беше оповестено, че този период би трябвало да бъде продължен до началото на действието на частните станции. 

" Вояджър спейс " и " Ербъс " оповестиха, че " Старлаб " ще стартира да работи дейно през 2028 година, само че отхвърли да се ангажира с съответни периоди. " Ще спазим периода, обвързван с изваждането от употреба на МКС, уверени сме в това. Дали ще се случи в края на 2027 година или при започване на 2028 година, или в края на 2028 година - към момента работим по тези елементи ", сподели още Тейлър. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР