Компаниите от AIBEST не са се възползвали от икономическите мерки

...
Компаниите от AIBEST не са се възползвали от икономическите мерки
Коментари Харесай

„Индустрията на знанието” минава леко през кризата

Компаниите от AIBEST не са се възползвали от икономическите ограничения

Извънредното състояние наложи новата норма за отдалечена работа
(снимка: CC0 Public Domain)

Проучване измежду членовете на Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии (AIBEST) демонстрира, че единствено 15% от фирмите ще върнат целия си екип в офисите. Всяка трета компания възнамерява да удължи работата от у дома, а над половината от тях за избрали разновидността за поетапно връщане или образуване на работата в офиса на смени.

Вътрешните разбори демонстрират, че отдалечената работа по никакъв метод не се е отразила на успеваемостта и качеството на предлаганите услуги.  Затова членовете на AIBEST считат да запазят и в бъдеще част от практиките, прилагани при изключителното състояние, като дадат опция за увеличение на часовете за работа от у дома и продължат с професионалното развиване през виртуални образования и онлайн платформи.

Компаниите от така наречен „ промишленост на знанието ” гледат на пандемията от COVID-19 като опция за ускорение на дигитализацията и капацитет за развиване на бизнеса им. 62% от членовете на AIBEST заявяват, че рецесията не се е отразила доста на бизнеса им и нито една компания от бранша не се е възползвала от икономическите ограничения на държавното управление.

„ Благодарение на трансформациите в бранша на бизнес услугите през последните години, България към този момент има завоювани позиции на международната карта. Ние сътворяваме висока добавена стойност с изключение на посредством създаване на софтуерни артикули, само че и с предлагането на съвременни бизнес услуги и решения. Затова имам вяра, че нашите фирмите и изобщо промишлеността ни ще остане конкурентоспособна и след рецесията, а има и опцията да изпревари други от конкурентните ни пазари ”, разяснява Илия Кръстев, ръководител на AIBEST.

За да минимизират отрицателния резултат от рецесията върху бизнесите и непредсказуемостта на ситуацията, в границите на тези две месеца 44% от членовете в асоциацията са подхванали вътрешни ограничения като заледяване на назначение на чиновници и нарастване на заплатите. Редуциране на броя на работните часове и понижаване на част от нефинансовите тласъци, само че със опазване на спомагателното здравно обезпечаване на чиновниците, са част от практиките по време на изключителното състояние.

Нито една от фирмите все още не е прибягнала към крайни ограничения за освобождение на огромен брой чиновници. Свободният запас е зает интензивно в създаване на лични артикули и услуги, както и в даване на цифрови решения в интерес на страната в битката с COVID-19.
още по тематиката
Като част от поетия ангажимент към държавното управление за цифровизация на съществени системи в страната ScaleFocus създаде мобилното приложение ViruSafe, а SoftServe взаимно с Viber сътвориха чатбот канала COVID-19 Bulgaria.

Паралелно с това асоциацията ще даде през юни разбор на трансформациите в бизнеса, обществения бранш и обществените системи, провокирани от COVID-19 пандемията. Експертите от фирмите в AIBEST ще проследят, проучват и дават сполучливи практики и рекомендации за промени на политики и нормативна уредба на база трасформациите в стопанската система, пазара на труда, интернационалните връзки и стратегическите за България браншове.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР