Компаниите, изправени пред расистки имиджови скандали, трябва да бъдат открити

...
Компаниите, изправени пред расистки имиджови скандали, трябва да бъдат открити
Коментари Харесай

Политическата коректност не бива да спира диалога, или как H&M реагира на расисткия скандал

Компаниите, изправени пред расистки имиджови кавги, би трябвало " да бъдат открити и любопитни, и да приказват, без да се опасяват. Защото доста хора се боят, че би трябвало да бъдат политически правилни и нямат пространството да зададат въпрос, без да бъдат съдени. "

Това сподели пред " Дневник " Ани Ву, световният водач за включването и многообразието на H&M – компанията, която предходната година претърпя голям скандал поради реклама, изтълкувана като обидна за чернокожите. Позицията на Ву е основана скоро след случая. А тематиката за включването на хора от разнообразни етноси, култури и генезис бе една от главните по време на тазгодишното издание на конференцията Change Makers Lab в Берлин.

Марката продава своите облекла на над 70 пазара по света. Проблемната реклама бе снимана в Швеция, само че вбеси американските и южноафриканските клиенти през януари 2018 година Снимката на пуловер с надпис " най-готината маймуна в джунглата ", носена от черно дете, провокира остри реакции в обществените мрежи и измежду политици и музиканти. Магазини на марката в Йоханесбург бяха нападнати от протестиращи, а двама музиканти – G-Eazy и The Weeknd прекратиха бизнес връзките си с компанията. Скоро по-късно H&M сътвори нарочната позиция на Ву, която да води цялостната политика на компанията в тази насока; месеци по-късно Езин Куибири бе назначена на подобен пост, само че особено за Северна Америка.

" Става въпрос за просвета, история и подтекст. Пуловерът самичък по себе си – просто " най-готината маймунка в джунглата ", без да е върху черно момче – си е добре. Сладък пуловер. Но фактът, че е облечен върху черно момче и историческия подтекст, откъдето идва това – черни хора, на които им се подиграват, или за които се прави тази асоциация – е наранил толкоз огромна част от света. Трябва да разберем, че такива неща се случват, явно несъзнателно, само че би трябвало да поемем отговорност и да признаем, че колкото и да споделяме, че сме създали нещо, без да желаеме, вредата я има. И би трябвало да поемем отговорност за нея. ", изясни Ву.

Работата ѝ е почнала с организирането на " работилници за осъзнатост ", извършени с външни специалисти, с цел да могат чиновниците в H&M да схванат за какво тематиката е значима, какво са несъзнаваните предубеждения и по какъв начин хората постоянно вземат решения, учредени на личната им просвета. " Ако не зададеш въпроса, в случай че не приказваш с хората, няма по какъв начин да схванеш. Да зададеш сложния въпрос – за какво в действителност или по какъв начин мисли някой ", уточни тя.

" Не можем да подсигуряваме, че няма да има неточности ", сподели Ву. " Мисля, че разбрахме, че светът е доста по-голям, в сравнение с знаем, и е доста по-свързан, в сравнение с преди. Трябваше да поемем отговорност, когато това се случи, и да приемем, че всяко едно наше деяние, без значение дали става въпрос за локален артикул или нещо друго, ще бъде световно. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР