ЮНЕСКО определя древните руини на Йерихон като обект на световното културно наследство, предизвиквайки гнева на Израел

...
Комитетът за световно наследство на ООН гласува в неделя археологическият
Коментари Харесай

Комитетът за световно наследство на ООН гласува в неделя археологическият обект Тел ес-Султан в Йерихон да бъде включен в списъка на „Световно наследство в Палестина“.

Решението е взето на конференция, проведена в Рияд, съобщи ЮНЕСКО в официалния си акаунт X, известен преди като Twitter.

Палестинската власт приветства решението, докато Израел изрази гняв.

Преглед на Йерихон от планината на изкушението в Йерихон, Западен бряг на 31 март 2019 г. Смята се, че планината на изкушението е мястото на 40-дневната молитва на Исус и изкушението на дявола. Йерихон е най-старият известен град в света, археологически находки проследяват историята на Йерихон преди 9000 години. (Снимка от Dominika Zarzycka/NurPhoto чрез Getty Images) Изглед към Йерихон от Хълма на изкушението в Йерихон, Западен бряг на 31 март 2019 г. Смята се, че Хълмът на изкушението е мястото на 40-дневната молитва на Исус и изкушението на дявола. Йерихон е най-старият известен град в света, археологически находки проследяват историята на Йерихон преди 9000 години. (Снимка от Dominika Zarzycka/NurPhoto чрез Getty Images) Dominika Zarzycka/NurPhoto/Getty Images

Новоопределеното място, разположено в Йерихон в окупирания от Израел Западен бряг, съдържа руини, датиращи от деветото хилядолетие пр.н.е. Самият Йерихон е един от най-старите непрекъснато населени градове в света.

Министерството на външните работи на Палестинската власт приветства решението, възхвалявайки го като признание за „културното, икономическо и политическо значение“ на Йерихон и свидетелство за „10 000 години човешко развитие“, според изявление, публикувано в неделя.

Министърът на туризма и антиките на Пенсилвания Rula Ma’ayah подчерта значението на решението, като нарече мястото неделима и ценна част от разнообразното палестинско наследство, според изявление, изпратено до CNN в неделя.

„Изключителната универсална стойност на обекта го квалифицира като един от обектите на световното наследство“, каза Маая.

Израелското министерство на външните работи обаче изрази неодобрението си от решението, заявявайки, че вижда действието като „още един знак за циничното използване на ЮНЕСКО от страна на палестинците и политизирането на организацията“.

Разположен в долината на река Йордан, Йерихон е разположен между река Йордан на изток и Йерусалим на запад.

През 2010 г. Йерихон беше обявен за най-стария ограден град в света, датиращ от съвременната каменна ера.

Карийм Кадър и Ричард Грийн от CNN репортажи от Йерусалим. Еяд Курди пише в Газиантеп, Турция.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР