Комисията за защита на потребителите в присъствието на браншови организации

...
Комисията за защита на потребителите в присъствието на браншови организации
Коментари Харесай

ЕСТАТ: Има много неща в комуникационната сфера между търговци и КЗП, които могат да бъдат подобрени



Комисията за отбрана на потребителите в наличието на браншови организации показа план, финансиран от европейските структурни фондове за различно решение на разногласия сред дребните, междинните търговци и потребителите благодарение на Комисията. Представено беше и социологическо изследване, съгласно което, има потребност от опростяване на законодателните разпореждания.
Целта на плана е да се притегли вниманието на дребните и междинни предприятия върху законодателството в региона на потребителската отбрана и върху потребителските права въобще. Отчетен е й фактът, че нарушителите не постоянно вършат нарушавания преднамерено, а доста пъти това става заради непознаване на закона и правата за работа. Затова е значимо разпоредбите да са налични за дребните и междинни търговци.


Иво Желев от Агенция ЕСТАТ заключи данните от социологическо изследване на тематика „ Определяне потребностите и рестриктивните мерки на българските предприятия в региона на отбраната на потребителите “. Изводът е, че има доста неща в информационната сфера сред търговци и КЗП, които могат да бъдат усъвършенствани.

Друг проблем за дребния и междинен бизнес са напъните и финансовата тежест за решение на разногласията с потребителите по обичайния метод, употребявайки юридическа и консултантска помощ, прибавя Желев: За да намалее броят на споровете, би трябвало да се увеличи информираността, а бизнесът, тъй като е доста ангажиран, няма време да чете или не е задоволително способен юридически. Бизнесът се оплаква, че законите се сменят постоянно. Затова на база на проучването, се прави рекомендация да се направи нещо като Информационен център, където бизнесмените по гланц или на гореща телефонна линия да могат да си задават въпросите, с цел да заобикалят фрапантни нарушавания.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР