Комисията за защита на потребителите работи по проект за противодействие

...
Комисията за защита на потребителите работи по проект за противодействие
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: Развиваният от нас проект за борба с двойния стандарт ще ускори процедурите

Комисията за отбрана на потребителите работи по план за противопоставяне на двойния стандарт при продуктите, чиято цел ще бъде да подкрепи оптимално процеса на бързото приемане, в това число и в националните законодателства, на новите постановки, съгласно които разминаванията в наличието ще се преглеждат като нелоялна процедура и ще бъдат глобени. Това заяви ръководителят Димитър Маргаритов в рубриката „ Чети етикета ” по bTV.

Маргаритов изясни, че според настоящото досега законодателство разминаването в качествата на продуктите, които се оферират под една и съща комерсиална марка и с идентично външно оформление в другите страни в Европейския съюз, е възможно. „ Но точно това е казусът на двойния стандарт ”, разяснява той. „ Идеята, както в този момент се възприема в директивата за нелоялните търговски практики, е когато производителят смята, че има някаква причина това да се случва – да вземем за пример, тъй като вкусовите желания в една страна са по-различни от тези в друга, да записва обособена комерсиална марка и да е ясно, че това е артикул с по-различни качества ”, добави ръководителят.

В рамките на развивания от КЗП план ще бъдат изследвани по минимум три типа от авансово набелязани пет примерни групи храни. Това са макаронени произведения, млечни артикули и сладкиши, зеленчуци и ориз, зехтин и подправки, консерви, както и вино, бира и спиртни питиета. Продуктите ще бъдат закупени както от близки до стопанската система на България страни, по този начин и от такива с по-развити пазари (Гърция, Испания, Германия и др.)

„ Досега във фокуса попадаха храните, само че ние предложихме да бъдат добавени и спиртните питиета. По този метод разширяваме кардиналното разбиране за това, че би трябвало да се включват и други продуктови групи артикули, тъй като там също може да се окаже, че има подобен проблем ”, уточни Маргаритов. Той добави, че задачата е „ да се разпознават мащабите на „ бедствието ”, с цел да можем да подпомогнем и Европейската комисия, само че и националните законодателни органи освен в България, а и в другите държави-членки ”.

Проектът се съфинансира непосредствено от Европейска комисия и е на обща стойност към 180 000 евро. Периодът на осъществяване е 18 месеца. „ Той е много добър, на първо време, тъй като първите резултати ще могат да подкрепят настоящия сега развой по разбиране в законодателството на тези постановки за двойния стандарт и за неговото санкциониране. Второ, това ще бъде по-нататък една доста добра основа за контролните и правоприлагащи органи да употребяват тези резултати и методиките, които ще бъдат създадени, с цел да могат по-лесно да хващат нови опити за сходни неща ”, изясни ръководителят на КЗП.

В края на диалога Маргаритов изрази мнение, че неправителственият бранш би могъл да инициира маркетингови разбори, които да открият по какъв начин и за какво се ценообразува по избран метод и от време на време се стига до основни разлики в цените на едни и същи артикули в другите страни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР