Комисията за защита на конкуренцията започва секторен анализ на пазарите

...
Комисията за защита на конкуренцията започва секторен анализ на пазарите
Коментари Харесай

КЗК започва анализ на пазарите на производство на бензин и дизелово гориво

Комисията за защита на конкуренцията стартира секторен разбор на пазарите на произвеждане и реализация на бензин и дизелово гориво в България. Това оповестиха от Комисия за защита на конкуренцията по отношение на изявления за навсякъде увеличение на цената на автомобилните горива за крайни консуматори в редица градове на България, както и получен сигнал в комисията, че цената на горивото на бензиностанция в гр. Велико Търново е значително по-висока от тази на другите бензиностанции от същата верига в останалата част на страната.

При изследване на наличието на огромна част от известията в мас-медиите се откри, че нарастването се следи в градовете Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас и в част от градовете в Северна и Северозападна България - Враца, Видин, Монтана, Велико Търново и други и че съществуват огромни разлики в цените на бензиностанции от една и съща верига в обособените райони и даже според от разположението на обекта. Освен това, в огромна част от публикациите се разяснява, че бензиностанциите в някои градове в България продават гориво на цени, които са много по-високи от средноевропейските, което също по този начин не кореспондира и с трендовете на сензитивно намаляване в цените на петрола на интернационалните пазари.

Предвид обществено - икономическата значителност на горивата, както и директния им резултат върху цялата българска стопанска система, Комисията прави непрекъснат мониторинг на обществено налични обстоятелства и условия, имащи отношение към правоприлагането на Закона за защита на конкуренцията. Във връзка с изразените подозрения за възможни непазарни аргументи за това нарастване, Комисията намира за належащо да бъде осъществен подробен разбор на действието на конкурентната среда на пазарите на произвеждане и реализация на автомобилни горива в Република България, прегледана в подтекста на цените на петрола в интернационален аспект, както и спазването на правилата, годни за общия европейски пазар, като събере и актуализира информация по отношение на динамичното развиване на конкурентната среда в бранша на автомобилните горива.

В дългогодишната процедура на Комисията, и най-много в интервала 2009-2017 година, неведнъж е оценено развиването на конкурентната среда в бранша на автомобилните горива, като са прегледани голям брой аспекти на пазарите на произвеждане и реализация на авто бензин и дизелово моторно гориво в страната. Така да вземем за пример, през 2011г., с решение № 1059/27.07.2011 година, Комисията е приела секторен разбор на пазарите на произвеждане и реализация на бензин и дизелово гориво в страната, в интервала 2009 година – 2011 година, като вследствие на заключенията в него е образувала две производства за определяне на нарушаване по член 15 от Закон за защита на конкуренцията и по член 101 от Договор за функционирането на Европейския съюз и член 21 от Закон за защита на конкуренцията и по член 102 от Договор за функционирането на Европейския съюз. В хода на изследването, Комисията е открила координирано ценово държание сред някои от участниците на пазара на реализация на едро на бензин А-95Н и дизелово гориво и е предявила изказвания за осъществено нарушаване на член 15 от Закон за защита на конкуренцията и член 101 от Договор за функционирането на Европейския съюз на ответните сдружения. Същите са предложили, а Комисията е одобрила, съответни отговорности, с които ответните страни да преустановят описаното държание. През 2013г. Комисия за защита на конкуренцията е направила инспекция и е открила, че поетите от посочените сдружения отговорности се съблюдават. Освен това, през 2015г., Комисията по лична самодейност още веднъж е образувала произвеждане за осъществяване на секторен разбор на пазарите на произвеждане и реализация на бензин и дизелово гориво, обхващащ интервала от 2012г. до 2015 година В резултат на заключенията в секторния разбор, Комисията е образувала производства за определяне на нарушавания по член 15 и член 21 от Закон за защита на конкуренцията. В хода на изследването, Комисията е предявила изказвания за осъществено нарушаване на член 15 от Закон за защита на конкуренцията и член 101 от Договор за функционирането на Европейския съюз на ответните сдружения като страните са предложили съответни отговорности, а Комисията е одобрила поетите отговорности за възобновяване на конкуренцията на избраните за задачите на производството пазари.

Трайната ангажираност на Комисията да следи развиването на конкурентната среда и нововъзникналите условия за положението на пазара пораждат нуждата от осъществяването на нов секторен разбор на конкурентната среда на пазарите на произвеждане и реализация на бензин и дизелово гориво в Република България. Подобен разбор ще даде на Комисия за защита на конкуренцията детайлна визия за разрастващите се все още пазарни процеси и за потребността от предприемане на възможни спомагателни ограничения от страна на Комисията, според наредбите на Закон за защита на конкуренцията, които да допринесат за вярното действие на пазарната среда.

Комисията приканва обществеността за интензивно подпомагане за даване на всякаква информация и данни във връзка със положението на конкурентната среда в бранша. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР