Комисията за защита на конкуренцията отказа да направи нова оценка

...
Комисията за защита на конкуренцията отказа да направи нова оценка
Коментари Харесай

КЗК отново отряза Гинка Върбакова

Комисията за защита на конкуренцията отхвърли да направи нова оценка на договорката сред ЧЕЗ и "Инерком " на Гинка Върбакова. Комисия за защита на конкуренцията няма да направи ново произвеждане за централизация на енергийния пазар поради делото във Върховния административен съд. Това е видно от решение на антимонополната комисия, оповестено преди дни на нейната интернет страница.

Комисията "спира производството до окончателното привършване на правосъдния спор, иницииран с административно дело по разказа на Върховния административен съд ". Самото дело е планувано за май 2019 година. Трудно е и въобще да се предвижда по кое време магистратите ще вземат решение по проблема.

Първата оценка за централизация, осъществена от Комисия за защита на конкуренцията преди няколко месеца, завърши с блокиране на покупко-продажбата сред "Инерком " на Гинка Върбакова и ЧЕЗ. Тогава антимонополната комисия откри, че Върбакова ще има господстващо състояние на пазара на фотоволтаици, в случай че придобие активите на чешкото сдружение у нас. И двете страни апелираха това решение пред Върховен административен съд.

Последва официално преструктуриране във компаниите на Върбакова. Дружествата производители на електрическа сила от фотоволтаични централи бяха отстранени от портфолиото на "Инерком ". Самата тя напусна ръководството на сдруженията "Евро бетон ", "Улер 2009 ", "Еко-строй инженеринг ", "Диана хънт ", "Риал Стейтс " и "Солар грийн енерджи ". Това й се стори задоволително съображение да изиска нова оценка от страна на антимонополистите. Но за трети път Гинка Върбакова получи отвод от Комисия за защита на конкуренцията за разкриване на наново произвеждане.

Засега остава неуточнен и въпросът с финансирането на договорката, оценена на 320 млн. евро. Сътрудниците на Гинка Върбакова от време на време оповестяват за "подкрепа от световни капиталови банки ", само че нито една финансова институция не е удостоверила това.

Не се ли подреди "пасиансът ", централата в Прага показва подготвеност да стартира договаряния за продажбата на "ЧЕЗ България ", "ЧЕЗ Разпределение България ", "ЧЕЗ Електро България ", "ЧЕЗ Трейд ", "Фри Енерджи Проджект Орешец " и "Бара Груп " с втория класиран кандидат - India Power. "Инерком " и Върбакова пък могат да се простят с 5 млн. евро банкова гаранция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР