Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани придобиването на контрол

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани придобиването на контрол
Коментари Харесай

КЗК отказа на най-богатия чех да купи "Нова телевизия"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани придобиването на надзор от страна на ППФ ТМТ Бидко 2 Б.В., Нидерландия върху активността на " Нова Броудкастинг Груп " АД, и непряко върху нейните дъщерни сдружения " Нет Инфо " АД и " Агенция Ева " ООД, се споделя в известие на антимонополния регулатор.

Кандидат покупател на медиите е най-богатия предприемач в Чехия – Петр Келнер.
При разбора си комисията е отчела водещите позиции на придобиваното дружество в региона на медийните услуги, което повдига у нея основателни опасения за резултата от договорка върху конкурентна среда на този пазар, както и хоризонтално припокриване на дейностите на участниците в концентрациятана пазара на онлайн търговия.
Комисия за защита на конкуренцията е открила, че придобиваната група разполага със забележителен финансов и учредителен запас, опция за осъществяване на икономии от мащаба и обсега, и одобрен имидж.

Според антимонополната комисия забележителният брой средства за всеобща информация, с които ще разполага обединената група, ще й даде значително преимущество пред останалите участници, предоставящи медийни услуги. По този метод, участниците в концентрацията биха имали тласък и действителна опция да трансформират своята комерсиална политика под разнообразни форми, изразяващи се в ограничение на достъпа, повишение на цените или смяна в изискванията по подписаните контракти, се споделя в известието на регулатора.

Като се има поради това, както и забележителният опит на придобиващото сдружение и неговите капиталови планове, се основават предпоставки договорката да докара до определяне или усилване на господстващо състояние, което доста би попречило конкуренцията на съответните пазари, е мнението на Комисия за защита на конкуренцията.

Такова държание би лимитирало и нарушило освен конкуренцията на пазара, само че и ползите на крайните консуматори поради публичната значителност на медиите, е мнението на антимонополната комисия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР