Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще провери за пореден

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще провери за пореден
Коментари Харесай

Започва нова проверка на горивата

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще ревизира за следващ път дали има картели и корист с монополно състояние на пазара на бензин и дизел у нас, написа " Труд ". Антимонополистите вършиха изследване на пазара на горива през 2009–2011 година, при което не бяха открити съществени злоупотреби. През 2012 година обаче от ведомството откриха, че има картелно съглашение сред петролните компании „ Лукойл България “, „ Ромпетрол България “, „ Нафтекс Петрол “ и „ ОМВ България “. Те обаче по този начин и не бяха санкционирани. Антимонополният орган им даде период от 30 дни, с цел да се поправят, в случай че желаят да избегнат наказания. Според ведомството четирите компании са изпълнили предписанията в период.

Според Комисия за защита на конкуренцията има учредения за нов секторен разбор поради сериозното намаляване на цените на петрола на международните пазари и метода, по който това намаляване се отразява в цените на дребно на бензина и дизела.

В същото време множеството от сдруженията са трансформирали пазарния си метод, като в опита си да притеглят повече клиенти компаниите оферират разнообразни типове отстъпки от крайните цени на горивата, регистрират от комисията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР