Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще извърши оценка за

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще извърши оценка за
Коментари Харесай

Антимонополната комисия ще проверява новите такси на финансовия надзор

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще извърши оценка за сходството с разпоредбите на конкуренцията на новите такси, налагани от Комисията за финансов контрол (КФН) на застрахователните брокери и сътрудници. Това се схваща от намерено от антимонополния орган произвеждане на 12 юли.

До самосезирането на Комисия за защита на конкуренцията се стигнало поради тъжба на Цветан Петров, против повишението на размера на годишната такса за застрахователни брокери.

В жалбата е изложена информация по отношение на нарастването на таксата за застрахователните брокери от 1500 лева на 5000 лева и нуждата от еднократното й възнаграждение. Посочва се, че резултатът от нарастването ще докара до затварянето на по-малките застрахователни брокерски компании, тъй като таксата е прекомерно висока за тях. Твърди се също по този начин, че нарастването е в интерес на огромните брокерски компании. В жалбата си Цветан Петров повдига въпроса за пропорционалността на таксата при застрахователните сътрудници и за какво такава липсва при тази на застрахователните брокери.

Припомняме, че КФН е органът, осъществяващ държавния осигурителен контрол по Кодекса на застраховането. Застрахователните брокери дължат годишна такса за реализиране на общ финансов контрол в размер на 5000 лв..

"Регулации от този тип биха могли да доведат до несъразмерни или ненужни ограничавания върху конкуренцията на съответния пазар, което да провокира и повишение цените на услугите. В случай на отрицателно влияние върху конкурентната среда, това би могло да навреди и на ползите на потребителите на застрахователни услуги, които биха имали по-ограничен избор сред застрахователните брокери на пазара. ", написа в решението на Комисия за защита на конкуренцията.

Що се отнася до таксите, припомняме, че КФН пусна публично известие на 17 януари, с което уведоми всички контролирани от нея сдружения - застрахователни компании, пенсионни фондове и капиталови медиатори, че към този момент има нова Тарифа за надзорните такси, които те ще би трябвало да й заплащат. Тарифата е направена според измененията в Закона за КФН, които Народното събрание одобри в края на предходната година. С тях бе регламентиран моделът за финансовата самостоятелност на комисията, която от началото на 2018-а към този момент би трябвало да се устоя от таксите за общ контрол и за съответни надзорни услуги, а не както бе до 2018-а - за сметка на дотация от държавния бюджет. Нужно е да уточним, че без значение от измененията в закона КФН въпреки всичко попада и в плановете на държавния бюджет за 2018-а. Но плануванаъа в него сума за регулаторния орган ще се употребява единствено в случай че някое огромно сдружение (или дружества) по една или друга причина не може да заплати навреме дължимите такси и по този метод да наруши съществено плануваните годишни доходи на КФН. За сметка на това всички такси, които КФН събира от наложени наказания, ще бъдат внасяни в държавната хазна.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР