Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на Emirates Telecommunications

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на Emirates Telecommunications
Коментари Харесай

КЗК разреши сделката за придобиването на Yettel

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Emirates Telecommunications Group Company PJSC (e&) да придобие бизнеса на Yettel и Cetin в България от PPF. Решението на регулатора е част от процеса по излизането на чешката група от телеком бизнеса в нашата страна, Унгария, Словакия и Сърбия в употребява на компанията от ОАЕ.

В хода на производството един от съперниците на Yettel у нас - Vivacom, е изразил опасения, че e& в действителност ще управлява два от трите телекома у нас поради връзките си с A1. Комисията обаче не е разкрила доказателства за това.

е взето на 15 февруари, само че беше оповестено едвам през днешния ден.
 Телеком от Абу Даби изиска от Комисия за защита на конкуренцията
Телеком от Абу Даби изиска от Комисия за защита на конкуренцията " зелена светлина " за договорката с Yettel

Сделката обгръща телекомите в България, Унгария, Сърбия и Словакия

Какво вижда Комисия за защита на конкуренцията

В претекстовете към решението се показва, че e& все още не ръководи телекомуникационни мрежи и няма основни бизнес интервенции в Европейски Съюз отвън даване на роуминг на едро и терминиране на повиквания на мрежови оператори в евросъюза. Компанията има контракти и с трите телекома у нас, като работи без медиатори и няма опция или тласък да лимитира достъпа до пазара в България, показват от комисията.

" Пазарното състояние на " Йеттел България " на пазара на мобилни гласови телефонни услуги на дребно е съпоставимо с това на другите двама мобилни оператори, а при закрепените гласови телефонни услуги на дребно делът му е надалеч по-нисък от този на историческия оператор " Виваком България " ЕАД и на " А1 България " ЕАД. С оглед на изложеното Комисията приема, че вследствие на плануваната договорка консолидираната група няма да има нито дарба, нито тласък за ограничение на ефикасната конкуренция на отвесно засегнатите пазари на едро ", пишат от Комисия за защита на конкуренцията.
 Yettel е третият телеком у нас, който подвига цените
Yettel е третият телеком у нас, който подвига цените

Трета поредна година на " индексация "

Има ли по-голям сюжет?

В хода на ускореното изследване от Vivacom са изразили опасения, че има риск " e& евентуално да въздейства върху вземането на решения от главния съперник на пазара на телекомуникационни услуги на дребно - " А1 България " ЕАД ", посредством възходящото си дялово присъединяване във Vodafone Group Plc ".

От телекома показват, че " (а) e&, посредством своето миноритарно присъединяване във Водафон и по силата на Споразумение за взаимоотношения от 11 май 2023 година, подписано сред e& и " Водафон ", упражнява надзор върху Водафон и (б) от своя страна, " Водафон " упражнява надзор върху A1 силата на подписано съглашение за партньорство ".
 Акциите на Vodafone - най-евтини от 1997 година насам
Акциите на Vodafone - най-евтини от 1997 година насам

Разбира се, има измама за вложителите...

Комисия за защита на конкуренцията обаче счита тези опасения за неоснователни: " е& не е в положение да упражнява надзор или решаващо въздействие върху " Водафон ", като се има поради неговото миноритарно присъединяване в акционерния капитал и неналичието на спомагателни специфични права по смисъла на параграф 65 и идващите според Консолидираното юрисдикционно уведомление. За да се избегнат всевъзможни подозрения, Уведомителят също по този начин заявява, че няма де факто надзор върху " Водафон " въз основа на Споразумение за взаимоотношения или друго съглашение с " Водафон ", като дава информация за процентното присъединяване на e& по отношение на присъствалите акционери на извършените общи събрания на сдружението за интервала 2020-2023 година (...) Съгласно наличната обществена информация, партньорството сред Водафон и A1 се свежда до препродажба на услуги на Водафон от A1 България (като " Vodafone live! ", " Vodafone Mobile Connect Card " и др.), както и до съдействие в региона на между-народния роуминг ".
 Две седмици по-късно: Комисия за защита на конкуренцията изясни за какво пуска договорката за
Две седмици по-късно: Комисия за защита на конкуренцията изясни за какво пуска договорката за " Булсатком "

Според антимонополния орган в бранша ще има задоволително конкуренция и след сделката

Именно A1 и Yettel бяха съществени съперници на придобиването на " Булсатком " от Vivacom, което преди дни също беше позволено от Комисия за защита на конкуренцията.

Сегашното решение предстои на обжалване в съда.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР