Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) налагане на имуществени санкции

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) налагане на имуществени санкции
Коментари Харесай

КЗК глоби 24 фирми за картел при санирането

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) налагане на имуществени наказания на 24 сдружения, участници в публични поръчки по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания, по-известна като програмата за саниране. Установените нарушавания съставляват картели за манипулиране на публични поръчки по програмата в общините Търговище и Гоце Делчев.

Споменатите търгове са за осъществяване на обследвания за определяне на техническите характерности и на механически паспорти на здания, и за енергийна успеваемост и определяне на нужните енергоспестяващи ограничения.

Общият размер на наложените наказания е 398 174 лева, от които 147 761 лева е общият размер на глобите на участниците в публичната поръчка на община Търговище, а 250 413 лева е общият размер на глобите на участниците в публичната поръчка на община Гоце Делчев.

" В рамките на изследването Комисия за защита на конкуренцията откри, че участниците по всяка една от двете публични поръчки са се споразумели по отношение на разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и по отношение на цените, които да предложат на възложителите. Споразуменията имат за цел цялостно попречване на конкуренцията при подаването на предложения в процедурите за възлагане на публични поръчки като дефинират печелившия участник по всяка обособена позиция и по този начин предопределят избора на възложителите. Изводите на Комисията се основават на събрана електронна преписка сред участниците, информация и доказателства от възложителите, както и от самите участници ", се споделя в известието на антимонополната комисия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР