Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби Миле България“, представител

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби Миле България“, представител
Коментари Харесай

КЗК глоби представителя на Miele за България с 1.6 млн. лв.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкции „ Миле България “, представител за страната на високия клас електроуреди Miele, с над 1.6 млн. лева поради координиране на цени. От решението излиза наяве, че регулаторът е намерил доказателства, че компанията въздейства на цените при следваща продажба на уредите по пътя към потребителите.

Според Комисия за защита на конкуренцията задачата на съгласуването е била да се отстрани ценовата конкуренция сред търговците на дребно и да се ограничи свободата им да дефинират без значение цените, на които оферират стоките.

Само при съществуване на автономност на предприятията при взимане на решения по отношение на цените, на които да продават, може да се чака провеждането на ефикасен конкурентен развой на пазара. При съществуване на такова съглашение търговците са лишени от опцията да понижат цените като реакция на ценовия конкурентен напън, което от своя страна лишава крайните консуматори от опцията да получат по-благоприятна цена, се споделя в решението на Комисия за защита на конкуренцията.

Производството пред антимонополната комисия е по искане на „ Миле център макс груп ” ЕООД. Това е комерсиално сдружение, което търгува на дребно с домашен електроуреди Miеle. От момента на основаването си то е формален сътрудник и дистрибутор за България на немския тръст.

До 2016 година „ Миле център макс груп ” е имал директни договорни връзки с задгранични сдружения от икономическата група на Miele & Cie. KG за продажба на уреди от групата. През 2016 година обаче е учредено санкционираното сдружение – „ Миле България “, което е част от икономическата група на Miele & Cie. KG – като е под директния надзор на Imanto AG и съставлява в България немския тръст за домашен електроуреди Miele.
Какви са аргументите за налагане на глобата?
На база на събраните доказателства, Комисия за защита на конкуренцията е открила, че доставчикът на електроуредите и търговците на дребно са координирали цените по пътя на стоките до потребителите, което лимитира конкуренцията на пазара на търговия на дребно с домашен електроуреди от междинен към висок и от висок клас на територията на страната.

В елементи, Комисия за защита на конкуренцията е открила, че “Миле България ” е изпращалo ценови листи и указания за промоционални интензивности, които са имали наложителен темперамент, като от една страна е упражняван напън и надзор за спазването им, а от друга – прилагани са и стимулиращи ограничения.
Позиция на „ Миле България “
От „ Миле България ” са показали пред Комисия за защита на конкуренцията, че комерсиалните условия (цени и отстъпки) за търговците на дребно са еднотипни за всички такива търговци на дребно, а всеки контракт за селективна дистрибуция включва и така наречен Програма за насърчаване на сътрудниците. Чрез нея всички оторизирани дистрибутори получават базова отстъпка и спомагателни отстъпки от пет разнообразни търговски кошници с условия.

„ По отношение на крайните цени до търговците на дребно, същите се дефинират според от отстъпките, начислени на съответния търговец, които се ползват по отношение на целесъобразните цени на дребно. Последните са разказани в годишното съглашение към контракта за селективна дистрибуция. „ Миле България ” ЕООД не слага условия на дистрибуторите, свързани с провежданите от тях по отношение на интервал или размер на отстъпките, пониженията, само че насочва необвързващи рекомендации, които актуализира за интервала на провеждането на своите промоционални акции ”, показват още от компанията.

Компанията твърди, че не залага ценова политика за дистрибуторите на дребно и надлежно не следи и не изисква спазването ѝ от тях посредством тласъци или наказания. Препоръчителните цени на дребно се разгласяват и на формалната интернет страница на сдружението.

Някои отстъпки, като базовата, били универсални и се ползват за всички групи и модели електроуреди, а други са характерни (например за артикули, които са част от главния подбор на търговеца, за вградени, за свободно стоящи уреди и т.н.). Тези отстъпки се получавали автоматизирано, като сборът от процентите на другите отстъпки се приспада от целесъобразната цена на дребно.

Промоционалните отстъпки при дистрибуторите варират по мярка, съгласно това дали оперират моно- или мултибранд магазин, или от двата вида. Те целят да окажат по-голяма поддръжка на тези сътрудници, които оперират монобранд магазини и надлежно са създали по-голяма инвестиция в марката Miele и носят по-голям търговски риск.

Решението на Комисия за защита на конкуренцията може да се апелира в 14-дневен период.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР