Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е глобила с 2500

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е глобила с 2500
Коментари Харесай

КЗК глоби петролната асоциация заради укрит мейл

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е глобила с 2500 лева Българската петролна и газова асоциация (БПГА), поради това, че е укрила употребен от браншовата организация имейл по време на инспекцията против нея за присъединяване в картел при цените на горивата.

Санкцията е в рамките на оптимално допустимия по закон размер от 1% от приходите на асоциацията и дава отговор на характера и тежестта на съответното нарушаване, като има предпазен резултат против бъдещи прегрешения по Закона за защита на конкуренцията написа в известието на антимонополния орган.

Взетото в четвъртък решение предстои на обжалване.

От Комисия за защита на конкуренцията напомнят, че на 20 май комисията се опита да извърши инспекция на място в офиса на БПГА, само че той беше заключен. Обяснението на асоциацията бе, че поради ковид чиновниците ѝ работят от у дома. Офисът бе запечатан, а седмица по-късно към този момент в наличието на изпълнителния шеф Андрей Делчев и още четирима представители на организацията е осъществена инспекцията. Поискани били всички електронни адреси, които употребяват за служебна преписка, и бил възложен достъп до тях.

После обаче било открито, че асоциацията употребява интензивно още една е-поща за дейна преписка, чийто адрес и пароли не били предоставени и след експлицитната покана от страна на Комисия за защита на конкуренцията.

Според комисията " осъщественото нарушаване води до трайна неспособност на чиновниците на Комисия за защита на конкуренцията да упражнят пълномощията си " и да получат достъп, прегледат и изземат по време на инспекцията електронни и цифрови доказателства от посочения електронен адрес. " Същото изцяло осуетява и опцията Комисията да получи наличието на тази пощенска кутия в положението, в което е била към деня на инспекцията на място ", отбелязва регулаторът и заради тази причина глоби БПГА.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР