Комисията за защита на конкуренция (КЗК) даде зелена светлина на

...
Комисията за защита на конкуренция (КЗК) даде зелена светлина на
Коментари Харесай

Продажбата на Райфайзенбанк за €1 млрд. получи зелена светлина

Комисията за отбрана на конкуренция (КЗК) даде зелена светлина на белгийската KBC Group (собственика на Обединена българска банка) да придобие активите на Райфайзенбанк България. Сделката съставлява още една крачка към окрупняването на банковия пазар у нас – наклонност, която тече и в по-широк интернационален проект.

Новината за нея пристигна през ноември, когато стана ясно, че KBC Group желае да придобие 100% от капитала на Райфайзенбанк против 1.015 милиарда евро. През първите дни на януари стана ясно, че регулаторът е почнал да изследва дали тя е позволена и по какъв начин ще се отрази на концентрацията на бранша.

Регистрираният капитал на Райфайзенбанк България е в размер на 603 447 952 лева, разпределени в толкоз на брой поименни безналични акции с номинал 1 лев. У нас Райфайзенбанк има четири дъщерни сдружения. След привършване на договорката дейностите на Райфайзенбанк, Райфайзен Лизинг, Райфайзен Асет Мениджмънт и Райфайзен Брокер ще бъдат интегрирани към дейностите на съответните дъщерни сдружения от групата на Кей Би Си Банк НВ със подобен предмет на активност.

Предварителните калкулации са, че новото обединяване ще грабне над 18% пазарен дял, което ще го подреди сред първия и втория в сектора – надлежно УниКредит Булбанк и Банка ДСК.

Анализът на Комисия за защита на конкуренцията стига до извода, че бъдещето обединяване няма да има „ нито дарба, нито тласък “ да ограничи конкуренцията.
Преди и след концентрацията
Депозити на жители и семейства.

Досега водач е Банка ДСК, която държи 24.83% пазарен дял, до момента в който ОББ и Райфайзенбанк се подреждат на пето и шесто място надлежно с 10.12% и 8.01% дял. След договорката новото обединяване ще се изкачи до втора позиция с 18.13% дял.



Ипотечни заеми.

И тук преди концентрацията водач е Банка ДСК (24.83%), до момента в който ОББ и Райфайзен са надлежно на четвърто и пето място – с 11.41% и 11.40% дялове. След договорката обединяването ще заеме второ място с 22.81%.



Потребителски заеми.

Лидер до 2020 година Банк ДСК е ясно изразен водач, позочва Комисия за защита на конкуренцията, само че не конкретизира пазарния ѝ дял. ОББ и Райфайзен са надлежно на трето и четвърто място, с по 10-15% дял, като още веднъж не се показва тъкмо какъв брой е той. След сливането им, те ще заемат втората позиция.



Корпоративни депозити.

Тук картината наподобява маллко по-различно. На лидерската позиция е УниКредит Булбанк (22.36%), ОББ е трета (10.75%), а Райфайзенбанк е пета (8.94%). Бъдещето обединениет обаче още веднъж ще излезе на второ място – с 19.69% пазарен дял.



Корпоративни заеми.

Отново отпред е УниКредит Булбанк (19.18%), до момента в който ОББ е пета с 9.17%, а Райфайзенбанк шеста с 8.06%. След продажбата обединяването ще се изкачи до второ място със 17.23% пазарен дял.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР