Комисията за ценни книжа и борси в САЩ (SEC) е

...
Комисията за ценни книжа и борси в САЩ (SEC) е
Коментари Харесай

Американският борсов регулатор разследва Мъск и Tesla

Комисията за скъпи бумаги и тържища в Съединени американски щати (SEC) е почнала следствие против изпълнителния шеф на Tesla Илън Мъск поради изказванията му, че ще смъкна компанията от борсата и че финансирането за това е обезпечено.

Призовки от институцията са изпратени до всеки един от деветимата шефове на Tesla, написа Financial Times.

Комисията, която изследва случая още от предходната седмица, стартира официално следствие, когато има съображение да счита, че има нарушаване на закона и ползите на вложителите са наранени. Американските закони гласят, че фирмите и нейните високопоставени чиновници не могат да дават подвеждаща информация на акционерите за значими събития.

Миналата седмица SEC е попитала компанията дали известието на Мъск се основава на действителни обстоятелства и за какво е било направено посредством онлайн платформата, а не посредством публично подаване на документи.

Мъск заяви, че е провел диалози със суверенния фонд на Саудитска Арабия и негови представители са дали обещание финансиране. Самият той дружно с други чиновници на компанията има към 25% от Tesla. Малките вложители държат към 17%, а останалите близо 58% са в ръцете на огромни институционални вложители.

Призовката от SEC е сигнал, че следствието на организацията е достигнало формалните стадии

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР