Комисията за равни възможности за заетост съди Tesla за предполагаем расизъм във фабриката в Калифорния

...
Комисията за равни възможности за заетост на правителството на Съединените
Коментари Харесай

Комисията за равни възможности за заетост на правителството на Съединените щати съди Tesla в четвъртък, твърдейки, че автомобилният производител е позволил повтарящи се и явни прояви на расизъм спрямо черни служители в своя завод във Фримонт, Калифорния.

Твърди се, че расистки обиди често са били използвани от служители, които не са чернокожи, когато са говорили с черни служители във фабриката, според делото. Костюмът цитира работник от Black Tesla, който казва, че „хората са използвали N-Word през цялото време, особено мъжете и особено белите мъже“.

В иска също така се твърди, че има случаи на расистки подигравки и заплахи, включително смъртни заплахи, написани в банята, и расистки графити върху „превозни средства, слизащи от производствените линии“.

Не е първото подобно дело

Чернокожите служители, които се оплакаха на ръководителите за поведението, бяха обект на отмъщение, включително преназначаване на неприятни работни места, разсрочване и уволнения, според делото, което беше заведено в Окръжния съд на САЩ в Северния окръг на Калифорния. Освен това се обвинява, че расисткото неправомерно поведение е било „често, продължаващо, неподходящо, нежелано и се е случвало във всички смени, отдели и позиции“.

Това не е първият път, когато Tesla е изправен пред правни последици за предполагаемо расистко поведение във фабриката във Фримонт.

По-рано тази година Tesla беше осъден да плати 3 милиона долара в резултат на граждански иск от чернокож асансьорен оператор в завода, който твърди, че е бил подложен на чести расистки обиди. Тази присъда дойде, след като по-ранна присъда по същото дело за 137 милиона долара беше отхвърлена от федерален съдия като прекомерна. През 2022 г. Калифорнийска щатска агенция за граждански права също съди Tesla, обвинявайки компанията, че е позволила расистко насилие във фабриката.

Малко преди да бъде заведен иск срещу щата Калифорния миналата година, Tesla публикува публикация в блог, отричайки подобни твърдения. „Tesla винаги е дисциплинирала и уволнявала служители, които се занимават с неправомерно поведение, включително тези, които използват расови обиди или тормозят други по различни начини“, пише тогава компанията.

Според костюма на EEOC поведението е започнало още през 2015 г., но е продължило и до днес. EEOC комуникира с представители на Tesla и покани компанията да се срещнат, за да обсъдят обвиненията, но Tesla не предостави план за действие, приемлив за комисията, според делото.

Tesla не отговори на имейлите на CNN с въпрос дали компанията има някакъв отговор на последния иск и за допълнителна информация или коментар относно предишните съдебни дела.

Делото не съдържа конкретно парично искане, но иска съдебните заседатели да изискат от Tesla да възнагради предполагаемите жертви за поведението, на което са били подложени, и да плати други щети, според случая.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР