Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) иска конфискация

...
Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) иска конфискация
Коментари Харесай

Конфискуват имущество на акад. Ваньо Митев за над 1,7 млн. лв.?

Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество (КОНПИ) желае конфискация на имущество на някогашния ректор на Медицинския университет в София акад. Ваньо Митев, брачната половинка му и двете му дъщери на обща стойност 1 738 864,68 лева Това написа в известие на Софийския градски съд в Дъждовни води, бр. 63 от 9 август 2019 година Съдът е завел дело по настояването на КОНПИ, а в известието са написани в детайли и в елементи съответните суми в евро и лв. от сметките на Митев и директните му родственици в 4 банки, в Държавна фирма " Елана Фонд Свободни пари ", както и недвижими парцели на четиримата в София и в провинцията, за които се желае конфискация. Делото ще се гледа в намерено правосъдно съвещание на 20.02.2020 година

Срещу акад. Митев и основния секретар на вуза Алексей Алексеев имаше заведено и друго дело - за злоупотреби и неизгодни покупко-продажби за над 1 млн. лева Прокуратурата бе поискала 6 година затвор за Митев, само че той бе оневинен първо от Софийския градски съд, по-късно - през ноември 2018 година, и от Апелативния съд. А прокуратурата бе поискала 6 години затвор.

Завчера пък се разбра, че Специализираният съд е понижил от 200 на 100 хиляди лева паричната гаранция на акад. Ваньо Митев по още едно дело, което се води от януари 2018 година против него и още петима души. По него прокуратурата упреква шестимата за незаконно приемане в МУ-София на задгранични студенти от арабски генезис със съмнителни документи за приблизително обучение и без конкурсни изпити, само че против пари. Акция на Специализираната прокуратура, ГДБОП и ДАНС на 19 януари (запечатани кабинети, разпити, конфискувана документация) откри, че чужденците са плащали по 50 000 евро. Специализираната прокуратура внесе обвиняване за проведена незаконна група в МУ, заплашваща националната сигурност, защото въпросните чужденци със статут на пребиваващи в България студенти са можели да обикалят Европа и да се свързват с ислямски кафези. Сред тях има и хора с присъди за обири и разследвани за обир и даже за ликвидиране. Основен очевидец по това дело бил... Алексей Алексеев. На 29 януари 2018 година представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че един от обвинените неприемливо е заплашвал членове на проверяващия екип на прокуратурата - щели " да плачат с кървави сълзи ".

Не е известно дали някой е плакал, само че Специализираният съд в този момент е върнал делото на прокуратурата за премахване на грешки в обвинителния акт и изтъкване на съответни нарушавания. Наполовина са понижени гаранциите и на останалите петима подсъдими.

Сагата с МУ-София има към този момент петгодишна история. Още през септември 2014 година Българска телеграфна агенция заяви, че управата на швейцарския град Киасо сигнализира за изнесено образование на МУ-София в него, което минава през италианското висше учебно заведение ЧЕПУ и заобикаля строгите закони на Швейцария за здравното обучение. През септември 2016 година одитен отчет на МОН откри нарушавания в университета, изключително съществени при приема на задгранични студенти и в така наречен учебен франчайз на МУ с вузове в Кипър, Швейцария, Германия. Проф. Митев разгласи одита за масирана офанзива против МУ от страна на тогавашния министър Меглена Кунева и основния секретар на министерството тогава, днешния му титуляр Красимир Вълчев. Разследване на ДУМА в Италия през лятото на 2016 година пък откри, че ЧЕПУ в действителност е частна компания, която нелегално набира студенти за МУ-София, а от горната страна на всичко е фалирана, откакто е обвинена в Италия за връзки с мафията. Образувала е обаче сдружение " Студиум ", което поело връзките с проф. Митев. По същото време самият Ваньо Митев докара в София хора от ЧЕПУ да се хвалят пред публицистите по какъв начин прелестно работят дружно!

Нов екшън в МУ се разигра през октомври 2016 година Новият ректор проф. Вихра Миланова, определена през април с цялостно болшинство в Общото заседание след приключването на мандата на Митев, поема ангажимент да приключи безобразията. Група към проф. Митев и основния секретар Алексеев взема решение, че тя би трябвало да бъде отстранена. Митев организира нелегално съвещание на Академичния съвет и в прорез с правилника на вуза се привиква Общото заседание за събаряне на Миланова. На 11 октомври 2016 година пред очите на най-малко 20 публицисти се разиграха срамни подиуми, събранието бе закрито, без това да е гласувано, частни охранители вардеха фоайето пред залата, в нея бяха вкарани 6-7 служители на реда, шефът на Александровската болница проф. Костадин Ангелов бе безусловно изхвърлен от вътрешната страна поради противоречие с преврата, не можеше да се разбере какви хора пускат бюлетини в урните. В последна сметка бе оповестено, че Миланова е свалена, а за ректор е определен проф. Виктор Златков, който се оказа... брат на някогашната брачна половинка на Бойко Борисов. Урните с бюлетините бяха отнесени в незнайна посока. МОН изиска инспекция на избора, само че от вуза му отхвърлиха. И се оказа, че кутиите с бюлетините са обитавали 6 дни персонално у новия ректор, а по-късно те бяха " отворени " театрално пред публицисти. Срещу преврата се оповестиха Асоциацията на университетските лечебни заведения и Националното посланичество на студентските препоръки.

Самият Борисов тогава реагира яростно във фуйсбук, тъй като нямал роднинска връзка с " въпросния човек " и от 30 години нямал " никакъв контакт с въпросната фамилия ". Очевидно обаче Борисов е лелеял надълбоко в себе си топли усеща към " въпросния човек " и " въпросната фамилия ", тъй като, когато на 21 юли 2019 година той шумно кръсти внуците си в храма " Св. Петка " и се похвали във фейсбук, на фотосите зад рамото му ясно се видя щастливо усмихнатият проф. Виктор Златков. Толкоз за роднинствата и техните последствия.

Дали ще разберем един ден кой в действителност гони черни котки в тъмна стая и кой държи ключа - КПКОНПИ, прокуратурата, съдът или някой различен...
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР