Комисията за конфискация, която се вля в антикорупционната комисия (КПКОНПИ),

...
Комисията за конфискация, която се вля в антикорупционната комисия (КПКОНПИ),
Коментари Харесай

Осъдиха антикорупционната комисия да плаща обезщетения за 400 000 лева

Комисията за конфискация, която се вля в антикорупционната комисия (КПКОНПИ), е наказана 25 пъти по закона за отговорността на страната и следва да заплати компенсации за общо 380 045 лева, оповестява в. " Сега ". Тези данни не са част от годишните доклади на комисията, а изданието ги е получило след 2-годишна правосъдна борба по закона за достъп до информация.

Най-голямото обезщетение е за 68 хиляди лв., присъдено от Окръжния съд в Пловдив на двама ищци за уронване на положителното им име в обществото и за обществена изолираност поради наложена забрана върху парцел по отношение на произвеждане по конфискация. На активите на ищците и на тяхна компания са били наложени обезпечителни ограничения поради дело за конфискация за над 7 млн. лева Впоследствие обаче искът е отдръпнат от комисията. Значителна част от компенсацията е за компания на двамата, на която би трябвало да бъдат възобновени направените разходи за юрист.

По друго дело комисията е наказана от Окръжния съд в Хасково да заплати 30 хиляди лева обезщетение поради произвеждане по конфискация, което комисията е изгубила. Сред другите по-големи компенсации има за 36 хил лева, 28 хиляди лева, 25 хиляди лева

Преди близо две години " Сега " е потърсил информацията от тогавашната комисия за конфискация, само че тогавашният ѝ ръководител Пламен Георгиев е отказал да даде данните с претекста, че това е служебна информация. Последвало е дело по закона за достъп до социална информация, което " Сега " печели на две инстанции. Междувременно Пламен Георгиев напусна антикорупционната комисия след абсурда за противозаконните пристройки на жилището му и беше изпратен като консул във Валенсия. На мястото му в КПКОНПИ бе определен основният прокурор (вече в оставка) Сотир Цацаров.

" Сега " отбелязва, че без значение от окончателното решение на Върховния административен съд и.д. шефът на антикорупционната комисия Антон Славчев не е дал информация за 2018 година и 2019 година, както е поискано след правосъдното решение. /segabg.com
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР