Комисията за финансов надзор назначи квестори в две застрахователни компании

...
Комисията за финансов надзор назначи квестори в две застрахователни компании
Коментари Харесай

КФН назначи квестор в два застрахователя

Комисията за финансов контрол назначи квестори в две застрахователни компании - " Надежда " и СиВЗК, и им забрани да се разпореждат свободно с активи за един месец. Дружествата няма да могат да подписват нови застрахователни или презастрахователни контракти по всички класове полици. Причината е открито нарушаване при формиране на механически запаси и неспазено минимално финансово условие, което подлага на риск техните клиенти и заплашва стабилността на сдруженията.

Освен това и двата застрахователя са затруднявали работата на регулатора, опитващ да откри действителното им финансово положение, заради което една от главните задания на квестора е да спомогне за набирането на нужните данни. Подобни строги ограничения са незапомнени в последните 15 години. До тях се стигна след откритите недостатъци в сдруженията при прегледа на балансите и стрес тестванията, извършени през предходната година.

Без компромис

Двете компании бяха измежду сдруженията с регистрирани най-сериозни недостатъци при инспекциите. За синдикалната СиВЗК бе открито, че работи по модел, който я обрича да генерира загуба, а за " Надежда " бе установен проблем, произлизащ от експанзията на сдружението в Италия. Тъй като новите условия за кредитоспособност вземат поради прогнозите за бъдещи заплащания по застраховки, сдружението изпадаше в догадка да не може с актуалните си запаси да покрие отговорности в последващи интервали. На локалния пазар СиВЗК има 4.5% дял в животозастраховането с премиен доход от 19.3 млн. лева към края на предходната година. ЗЗОК " Надежда " е с 0.6% дял в брутния премиен доход в общото обезпечаване с резултат 8.9 млн. лева за 2016 година

От претекстовете на КФН за наложените строги ограничения излиза наяве, че сдруженията са положили старания за разработване на краткосрочни проекти за възобновяване, само че те не са били задоволително надеждни.

Проблемите с " Надежда "

Припомня се, че общата промяна в цената на активите на " Надежда ", наложена при прегледите предходната година, бе 4.6 млн. лева, което при преизчисление на индикаторите демонстрира, че към дадения миг то не покрива финансовите условия. Така да вземем за пример по данни на сдружението, преди в него да влязат външни инспектори на френската Mazars, то е заявило, че покрива финансовото условие за кредитоспособност КИП на 373.13%, а минималното финансовото условие МКИ на 109.43%.

След корекциите и преизчисляването се оказва, че действителните стойности са 36.6% на КИП и 50.1% на МКИ при изискуеми равнища над 100%. За да извърши условията, сдружението е предложило да усвои заем от 2.7 млн. лева под формата на зависещ срочен дълг, възложен от акционерите. Регулаторът обаче намира, че договорите за заема съдържат неясноти и също така са лимитирани със период до 31 март 2027 година, заради което не могат да бъдат класифицирани като лични средства от първи ред. Друго предложение, идващо от застрахователя, е част от облагата за 2016 година в размер на 700 хиляди лева да се капитализира, с което капиталът да се усили до 7.4 млн. лева

В допълнение на това е препоръчано свободни парични средства в размер на 6.4 млн. лева да се влагат в депозити и ДЦК със срочност повече от една година. Програмата от ограничения включва още старания за събиране на всички дължими, настъпили с падеж вземания на сдружението. Нает е и фонд за хеджиране на риска от активността на сдружението в Италия. Причината регулаторът да не одобри тези ограничения за задоволителни е, че по негови данни сдружението издава полици за към 50 млн. евро месечно, като вероятностите са към 50% от общата застрахователна сума на издадените полици да се трансфорат в искания, изчислени на към 120 - 130 млн. евро. Междувременно напуща виновният инспектор, с което съгласно регулатора се заплашват ползите на ползвателите на застрахователна услуга.

Ето за какво се приема, че сдружението демонстрира " съществени проблеми в системата на ръководство на застрахователя, нарушен вътрешен потенциал за осъществяване на застрахователната активност и застрашена организационна непоклатимост на сдружението ". Отбелязва се и неналичието на подпомагане от " Надежда " при даването на желаните данни, заради което в него се назначава квесторът Розалина Градинарова-Стоянова. Основната й задача ще бъде да откри финансовото положение на ЗК " Надежда ".

Сходни разкрития в СиВЗК

Аналогична е обстановката и с " Кооперация " Синдикална взаимозастрахователна кооперация – СиВЗК ". При прегледите на балансите сдружението бе поето от полския инспектор MILLIMAN. Той установи, че превишението на активите към пасивите е негативна големина - минус 2.7 млн. лева, което значи, че отговорностите му са по-големи от активите. Установеният дефицит на средства е в размер на 10.1 млн. лева, с цел да бъде покрито КИП и 5.4 млн. лева, с цел да се покрие МКИ.

Това, което от СиВЗК са предложили на регулатора да създадат, с цел да влязат в норма, са изключително събиране на спомагателни вноски в размер на една годишна застрахователна награда, само че не по-малко от 12 млн. лева Друго деяние е понижаване на заплащанията по съществени застраховки. Регулаторът обаче е отказал да утвърди оферти проект, тъй като ограниченията са нереалистични и не подсигуряват в задоволителна степен платежоспособността на застрахователя.

През март е назначен за инспектор " Грант Торнтон " - България - Гърция, който отново прави калкулации и показва, че дефицитът на лични средства към 31.12.2016 година е 19.6 млн. лева по едното и 8 млн. лева по другото финансово условие. Междувременно СиВЗК прави опит за нарастване на капитала посредством прихващане на взимане на ръководителя на кооперацията Борис Георгиев за 15 млн. лева, което съгласно регулатора не е действително нарастване на капитала, тъй като действително няма лични средства, които да са разполагаем за покриване на загуби.

Според отчета на регулатора от работата с поднадзорното лице излиза наяве, че то е затруднявало процеса и не е съдействало в цялостна степен за анализиране на действителното му положение. Това води до извода, че застрахователят " не разполага когато и да е с възможни съществени средства, минимум равни на минималното финансово условие... Недостигът... директно заплашва ползите на ползвателите на застрахователни услуги и финансовата непоклатимост на застрахователя ". Ето за какво в сдружението влиза квесторът Розалина Градинарова-Стоянова, като в това време се не разрешава на сдружението да подписва нови застрахователни и презастрахователни контракти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР