Комисията за финансов надзор (КФН) отне лиценза на застрахователна компания

...
Комисията за финансов надзор (КФН) отне лиценза на застрахователна компания
Коментари Харесай

Застрахователят на армията и енергийни компании остана без лиценз

Комисията за финансов контрол (КФН) лиши лиценза на застрахователна компания (ЗК) " Надежда " поради неспазване на условията за кредитоспособност и груби нарушавания на застрахователния кодекс, затруднили надзорната работа на регулатора върху сдружението. Решението за крайната мярка е взето на съвещание на КФН на 17 август и е подписано от ръководителя Карина Караиванова, която два месеца по-рано беше назначила квестор в сдружението, написа " Капитал Daily " в днешния си брой.

Сред клиентите на сдружението са армията, НЕК, АЕЦ " Козлодуй ", ЧЕЗ.

Собственикът на сдружението Виктор Серов счита, че действието на регулатора е неаргументирано и не дава отговор на действителното финансово положение на компанията. Пред " Капитал " той съобщи, че ще апелира мярката на КФН.

Проблемите произтичат от бързо развилия се бизнес в Италия, където " Надежда " поема гаранции за осъществяването на публични поръчки, а нейни клиенти са държавното управление на Рим и община Милано. Според регулатора ЗК " Надежда " погрешно е оценявала като нулев риска по тези гаранционни контракти и следва да обезпечи 10.7 млн. лева, с цел да покрие условията за кредитоспособност.

Собственикът на компанията Серов споделя, че към този момент има формирани 5 каузи против регулатора и ще заведе още три. " Продължаваме до дъно, въпреки че бизнесът е към този момент унищожен. Създадохме една европейска компания, която беше унищожена от институция, чието предопределение е да брани ползите на бизнеса. С това тя на процедура затвори вратите на Италия за българския бизнес ", твърди Серов.

Проблемите в сдружението проличаха при стрес тестванията през февруари, когато одитът на френската MAZARS SA сподели, че то не покрива условията за финансова адекватност и кредитоспособност. Регулаторът първо даде период до края на 2017 година управлението на " Надежда " да предприеме нужните ограничения, а през юни прати квестор в него. Квесторът е открил, че " чиновниците на ЗК " Надежда " нямат нужния потенциал в областите, за които се издават гаранции ", а при физически обзор в компанията са открити " неподписани полици, изчезнали полици, за които има издадени номера, нарушена последователност в датите и номерата на полици ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР