Комисията за енергийно и водното регулиране (КЕВР) прие проект на

...
Комисията за енергийно и водното регулиране (КЕВР) прие проект на
Коментари Харесай

КЕВР с ключова стъпка за газовата връзка с Гърция

Комисията за енергийно и водното контролиране (КЕВР) одобри план на решение за узаконяване на „ Ай Си Джи Би “ АД ( ICGB)  като самостоятелен метафоричен оператор на преносна система за природен газ – междусистемна газова връзка Гърция – България (IGB) . Проектът е признат взаимно с Регулаторния орган за сила на Гърция (RAE).

Решението на КЕВР и RAE обезпечава от регулаторна позиция опцията за въвеждане в комерсиална употреба на интерконектора „ Гърция-България “ (IGB) след 1 юли 2022 година

Газовата връзка е от стратегическо значение, защото ще разреши свързване на газопреносните системи на България и Гърция и ще обезпечи диверсификация на източниците и маршрутите на газовите доставки за нашата страна и за Югоизточна Европа. Чрез интерконектора IGB през втората половина на 2022 година България ще може да получава в цялостен размер контрактуваните 1 милиарда куб. м. природен газ по контракта с Азербайджан . Това ще има основно значение за сигурността на доставките на синьо гориво и за образуване на удобни цени за потребителите в България.

Проектният потенциал на българо-гръцкия газов интерконектор разрешава транспорт на 3 милиарда куб.м. природен газ. Това дава спомагателни благоприятни условия България и страните от района да получат количества от Южния газов коридор и от пазара на полутечен газ чрез строящия се терминал при гр. Александруполис. Новата газова връзка открива още един маршрут за превозване на в течнен LNG газ от Съединени американски щати, Алжир, Катар, Египет, Нигерия и други страни. В по-дългосрочна вероятност по интерконектора IGB ще може да бъде превозен природен газ от Израел и Кипър, както и спомагателни размери от Азербайджан и други страни.

Проектът на взаимно решение ще бъде изпратен на Европейската комисия за мнение за сходство с Европейското законодателство преди двата регулаторни органа да одобряват окончателното решение за узаконяване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР