Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди днес цена на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди днес цена на
Коментари Харесай

С близо 57% е поевтинял природният газ в България за година

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди през днешния ден цена на природния газ от 77,60 лв. за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. Година по-рано - на 1 януари 2023 година, КЕВР одобри цената на природния газ да бъде 179,33 лева./MWh. Това значи, че този интервал цената на синьото гориво се e намалила с 56,73 %.

Ето по какъв начин се променяше цената на природния газ у нас, продаван от " Булгаргаз ", през 2023 година:

На 1 януари КЕВР утвърди цена на природния газ от 179,33/MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. Тогава от регулатора обясниха, че в ценовия микс е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора " България - Гърция " (IGB) на цени, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Към оня миг тези количества покриват към 27 % от потреблението на страната и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво. След образуване на тръжна процедура за цялата 2023 година, " Булгаргаз " е сключил за януари три контракта за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговци от района. Дружеството е сключило и контракт за доставка на природен газ на вход на българската газопреносна мрежа. В ценовия микс за месеца публичният снабдител e присъединил и количества природен газ от подземното газохранилище (ПГХ) " Чирен ", допълниха от КЕВР.

На 1 февруари КЕВР утвърди цена на природния газ за февруари в размер на 124,34 за MWh. Тя беше с 31 на 100 по-ниска от тази за януари. От регулатора обясниха, че главен фактор за това е понижението на борсовите показатели на интернационалните газови пазари, вследствие на мекото време и високата запълняемост на европейските газови складове. Снижаването на борсовите котировки тогава даде опция публичният снабдител виртуално да нагнети в хранилището в Чирен природен газ на доста по-ниски цени. Това усъвършенства ценовите нива на съхраняваните количества. В резултат бе понижена цената на синьото гориво от Чирен, което е ценообразуващ детайл в общия микс, и бе реализирано намаляване на крайната цена за февруари.

На 1 март регулаторът утвърди цена на природния газ за март от 106,74 лв. за MWh. Тя бе с над 14 % по-ниска от цената за февруари. От КЕВР се обосноваха, че главен фактор е понижението на борсовите показатели на интернационалните газови пазари, вследствие на мекото време и високата запълняемост на европейските газови складове. Поради пониженото планирано ползване на природен газ за март, " Булгаргаз " е присъединил в ценовия микс по-малки количества от рандеман от хранилището в Чирен, спрямо авансово плануваните. Намалена бе цената на синьото гориво от Чирен, което е ценообразуващ детайл в общия микс, и е реализирано намаляване на крайната цена за март. В ценовия микс за месеца публичният снабдител бе присъединил и количества природен газ от рандеман от ПГХ " Чирен ".

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цена на природния газ за април от 98,16 лева за мегаватчас. Тя бе с 8 % по-ниска от тази за март. Основен фактор тогава беше устойчивата наклонност за понижение борсовите показатели на интернационалните газови пазари, вследствие на мекото време и високата запълняемост на европейските газови складове. 

На 1 май КЕВР утвърди цена на природния газ от 77,55 лева./MWh. Тя бе с 21 % по-ниска от априлската. Основен фактор за това бе устойчивата наклонност за понижение на борсовите показатели на интернационалните газови пазари и по-ниското ползване, обясниха от регулатора.

Комисията утвърди цена на природния газ за юни от 65,82 лв. за мегаватчас. Тази цена бе с 15,20 % по-ниска от тази за май. В ценовия микс за юни е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора " България - Гърция " (IGB), според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 70,3 на 100 от потреблението за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво. 

На 1 юли КЕВР утвърди цена на природния газ за юли от 60,58 лв. за MWh. Тя бе с 8 % по-ниска от юнската. По време на откритото съвещание по тематиката, което се организира на 28 юни, ръководителят на КЕВР Иван Иванов сподели, че това демонстрира полезността на контракта, който България има с Азербайджан. " Това служи безусловно като котва за цената, защото тя не зависи от ТТФ (TTF - газовия хъб в Нидерландия - бел. ред.) ", съобщи тогава Иван Иванов.

През август цената на природния газ стана 59,67 лв. за мегаватчас, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. Тя бе с 1,4 % по-ниска цена по отношение на тази от юли. От КЕВР откриха, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от два разнообразни източника за доставка. В ценовия микс за август е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора " България - Гърция " (IGB - Ай Джи Би), според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 74,66 % от потреблението за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

През септември обаче КЕВР утвърди с към 6 % по-скъп природен газ по отношение на август. Тогава цената стана 63,35 лв. за мегаватчас. От регулатора акцентираха, че по-високата цена се дължи на сериозното покачване на борсовия показател " TTF - месец напред ", чиято стойност за септември бе с 19 на 100 по-висок от този за август.

През октомври цената се намали с 4,6 процента в съпоставяне с предходния месец. На 1 октомври КЕВР утвърди цена от 60,41/MWh. Регулаторът откри тогава, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от три разнообразни източника за доставка. В ценовия микс за октомври е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора " България - Гърция " /IGB/, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриваха 47,72 на 100 от потреблението за месеца и имаха основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво. 

КЕВР утвърди цена на природния газ за ноември от 82,12 лева за мегаватчас - с близо 36 на 100 по-висока от октомврийската. Към оня миг общото планирано количество за вътрешния пазар бе обезпечено от четири разнообразни източника за доставка. В ценовия микс за ноември бе включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора " България - Гърция " (IGB) от Азербайджан. Тези количества покриваха 35,64 на 100 от потреблението за месеца и имаха основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво. От КЕВР допълниха, че " Булгаргаз " бе сключил за ноември три контракта за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговци от района, след тръжна процедура, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане. 

Природният газ обаче нарастна с 6,5 % през декември. Тогава Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за декември от 87,50 лева./MWh (мегаватчас), без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от четири разнообразни източника за доставка. В ценовия микс за декември е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора " България - Гърция " (IGB), според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 31,76 % от потреблението за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво. " Булгаргаз " бе подписал за декември два контракта за доставка на полутечен природен газ, съобщи NOVA.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР