Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение утвърдената цена

...
Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение утвърдената цена
Коментари Харесай

Природният газ поевтинява с 9,04% от 1 юни

Комисията за енергийно и водно контролиране одобри решение одобрената цена на природния газ от 1 юни 2020 година да е в размер на 20,33 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). В съпоставяне с настоящата цена за м.май 2020 година в размер на 22.35 лева./MWh, понижението е с 2,02 лева./MWh., или с 9,04%.
КЕВР понижи със задна дата цените на природния газ от януари до март В началото на юни регулаторът ще реши и за поправяне на цените на парното и топлата вода за потребителите
Ценовото решение беше оповестено от ръководителя на Комисията доцент Иван Иванов посредством онлайн лъчение на интернет страницата на регулатора.

Цените на топлинната сила на енергийните сдружения в бранш „ Топлоенергетика “, ползващи природен газ като главен енергиен притежател, от 1.06.2020 година остават непроменени. Няма изменение и на преференциални цени и награди на електрическата енергия, създадена от централи с високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила.
Въпреки поевтинялото парно: Потребители виждат разлики във фактурите си В Пловдив доктор Танчо Агушев заплаща над 80 лева за 9 кубика през март, а за ползване 4 кубика през април - 100 лева
„ Регулаторът няма да допусне потребителите на топлинна сила да бъдат ощетени и ще отрази понижената с 9% цена на природния газ в годишното си ценово решение за топлинната сила, което следва да бъде признато на 1.07.2020 година “, съобщи на онлайн брифинга ръководителят на КЕВР.

Следващата седмица би трябвало да стане ясно и какъв брой по-ниски ще са цените на топлинната сила от 5 август до 31 март поради внезапното поевтиняване на газа със задна дата.

След това Булгаргаз би трябвало да възвърне на топлофикациите дължимите им суми:
КЕВР дефинира по-ниски цени на парното и топлата вода Цената на природния газ дефинитивно се намалява с нови 11,31% от 1 май
" A те от своя страна да изчислят и възстановят сумите надвзети от крайните консуматори – периодите са такива, че при правенето на изравнителните сметки ще бъде допустимо в тях да бъде регистрирано приспадането на изравнителните сметки със сумите, които се дължат от съответното топлофикационно сдружения ", съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

От регулатора оповестиха още, че се чака от юли цената на тока за бита да намалее приблизително с 0,55 % за страната, само че окончателното решение следва.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР