Комисията за енергийно и водно регулиране отговори с изявление на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране отговори с изявление на
Коментари Харесай

КЕВР отговори на прокуратурата за скока на ток и парно

Комисията за енергийно и водно контролиране отговори с изказване на поисканата от прокуратурата проверка по какъв начин са утвърдени повишените цени на тока. 

От КЕВР декларират, че в законноустановения период Комисията ще отговори на Върховна административна прокуратура по всички сложени въпроси. 

" Комисията  припомня, че още по време на извършеното публично разискване на цените от 1.07.2021 година, националният омбудсман, който взе участие онлайн в съвещанието, насочи същите рецензии и оферти. В претекстовете към Решението за цените от 1.07.2021 година, КЕВР в детайли отговори на всеки един от причините на Омбудсмана и ги отхвърли като неоснователни.

Твърдението, че потребителите на топлинна енергия са кредитирали топлофикациите с 29 милиона лв., не дава отговор на истината. Това са данни към м. април т. година До края на едногодишния ценови интервал, който изтече в края на юни 2021 година, цената на природния газ  показа стръмно увеличение и достигна почти 50,00 лв/ МВч., при заложена годишна планирана цена от 30,50 лв/МВч, за предходния регулаторен интервал.

В показаното мнение от Омбудсмана въобще не се регистрира внезапното повишение на цената на въглеродните излъчвания от заложените 22,00 €/тон до 55,00 €/тон, т.е. над 2,5 пъти. Кумулативното отчитане на тези два фактора към края на регулаторния интервал (цената на природния газ и цената на въглеродните емисии) демонстрира, че топлофикационните сдружения освен нямат надвзети доходи, а в противен случай – търпят загуби в резултат на недовзет доход.

Заложената от КЕВР прогнозна цена на естествения газ за целия нов едногодишен ценови интервал от 1.07.2021 година е 45,76 лева./МВч. Тя е доста по-ниска от одобрената цена на природния газ за юли в размер на 49,94 лева./МВч.  

Исканата смяна в Наредба №5 - прогнозната годишна цена на топлинната енергия да бъде сменена с ежемесечно определяна цена, е неприложима, тъй като това значи на всяко първо число на всеки месец  да бъде регистрирана потребената топлинната сила на 400 хиляди клиенти, които освен това имат в жилищата си по няколко измервателни уреда.

Именно отчитайки това, в Закона за енергийната успеваемост е избран период до 01.01.2027 година всички консуматори да имат уреди с отдалечено отчитане, което ще разреши ежемесечното премерване на потребената топлинна сила ", гласи писмото до медиите.   
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР