Комисията за енергийно и водно регулиране определя нова цена на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране определя нова цена на
Коментари Харесай

Важно решение за газа от КЕВР. Ето с колко поскъпва


Комисията за енергийно и водно контролиране дефинира нова цена на природния газ от през днешния ден. Синьото гориво нараства с близо 19%. Това е следващо нарастване на цената на газа като за последните три месеца тя е скочила общо със близо 150 на 100, оповестява Българска национална телевизия.

От КЕВР оповестиха, че са удостоверили настояването на " Булгаргаз " за по-висока цена на природния газ с близо 19 на 100. От Азербайджан идва към 50% от синьото гориво, само че той е на по-висока цена, тъй като количествата не минават по новата газова връзка с Гърция, която към момента не е приключена и те минават по остарялата от Кулата - Сидерокастро.

Очаква се да има намаляване на цената на газа от Азербайджан през октомври. Едва ли това намаляване обаче ще е задоволително, с цел да понижи общата цена, защото по данни на " Булгаргаз " близо 400 лв. за мегаватчас коства газът, който идва от танкерите. Частично такива количества са обезпечени и за този месец.

С новото нарастване на цените, газът е поскъпнал пет пъти единствено за последната година, а от началото на 2021 година с 1200%. Първоначално от " Булгаргаз " желаеха нарастването да е 6 на 100, само че покачиха прогнозата си два пъти, първо на нарастване със 17 на 100 и в този момент на растеж от 19%.Заради високата цена на синьото гориво в община Добрич, където множеството детски градини и учебни заведения са газифицирани, обмислят два разновидността за справяне с високата цена.

" Първо сме заложили запаса в бюджета при възможна потребност той да бъде обновен. На второ място, в случай че България остане без газ, тогава сме коментирали дали да отидем от газови към електрически котли ", сподели Йордан Йорданов, кмет на Добрич.

Заделени са в бюджета на общината в допълнение 1 млн. лв. за заплащане на спомагателните сметки или за прекосяване към различно гориво.

" Мога да кажа за детските градини, че сме на стендбай да минем на ток, със шефовете на учебни заведения сега се беседва, само че има и такива, които могат и са употребили твърдо гориво ", сподели още Йордан Йорданов.

В новият държавен бюджет не са заложени спомагателни пари за подкрепяне на бизнеса поради високите цени на природния газ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР