Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) съобщава, че е

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) съобщава, че е
Коментари Харесай

КЕВР очаква рязък скок в цените на тока

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) оповестява, че е изпратила през днешния ден до министъра на енергетиката мнение си по оферти за разискване план на Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, направен от отрасловото министерство.

След разбор на плана и претекстовете към него комисията е открила, че в него се планува цялостна либерализация на пазара на едро на електрическа сила до края на 2023 година при опазване на битовите консуматори на контролиран пазар до 2026 година Предлага се регламентирането на временен пазарен модел, който ще работи до въвеждането на цялостна либерализация на пазара на едро и на дребно. В тази връзка КЕВР показва кардинално противоречие с оферти пазарен модел като цяло, както и с съответни разпореждания.

Според комисията определянето на разполагаемост за произвеждане на електрическа сила на производители по член 21, алинея 1, т. 21 от Закона за енергетиката и одобряването на цените е главният и най-съществен регулаторен инструмент за поддържане на предвидими и постоянни цени на електрическата сила за крайните битови клиенти. От КЕВР смятат, че премахването на регулацията би трябвало да стане поетапно, под формата на равномерен временен интервал за най-малко 2-3 години, а не внезапно, както се планува в плана на за законови промени. От Комисията за енергийно и водно контролиране изясняват, че това се постанова, тъй като все още към момента има обилни разлики в ценовите равнища на контролирания и свободния пазар на електрическа енергия на дребно, които могат и да се усилят в подтекста на цялостната непредвидимост на основни фактори като геополитическата конюнктура, търсенето на сила в международен мащаб, дейностите на главните централни банки и други Според комисията е невероятно тези разлики да бъдат преодолени напълно - нито с прибавяне на нови отговорности на Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", нито посредством краткотрайно опазване на контролирания пазар на дребно в модифициран вид, както се предлага в плана. Според КЕВР, вместо до уравновесено изменение на контролираните цени до изравняването им с цените на свободния пазар, препоръчаният модел в актуалната пазарна обстановка ще докара до внезапен скок на цените за крайните битови клиенти още на 1 януари 2024 година, който може да бъде отсрочен най-късно до 1 януари 2026 година, в случай че не бъде очакван механизъм за обезпечаване на спомагателен финансов запас във Фонд " Сигурност на електроенергийната система ".

Комисията чака премахването на контролирания пазар на едро от 1 януари 2024 година, по средата на настоящия регулаторен интервал (1 юли 2023 година - 30 юни 2024 година, да сътвори непреодолими компликации най-много за крайните доставчици - да обезпечат нужните количества електрическа сила за покриване потреблението на крайните битови клиенти. От КЕВР смятат за нереалистично до 1 януари 2024 година, а и по-късно, тези снабдители да съумеят да спазят условието на член 97, алинея 4 от плана за подписване на съглашения за закупуване на електрическа сила от нискоемисионни източници за 60% от нужните им количества електрическа сила. От регулатора допълват, че тези покупко-продажби според член 103, алинея 2, т. 8 от плана на Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката би трябвало да се сключат на специфичен сегмент на платформата за двустранни контракти на проведен борсов пазар на електрическа сила, какъвто не може да бъде основан освен преди 1 януари 2024 година, само че евентуално и след тази дата.

В мнението се показва още, че има риск поради измененията да бъде невероятно КЕВР да утвърди цени на доставчиците на електрическа енергия от 1 януари 2024 година Според регулатора при положение, че в плана се резервира концепцията на оферти временен пазарен модел, който ще работи до въвеждането на цялостна либерализация на пазара на едро и на дребно и не бъде съобразено изразеното от комисията кардинално противоречие като цяло, е оправдано да се планува по-дълъг период за унищожаване на контролирания пазар на едро, който да се съобрази с края на почналия ценови интервал - 30 юни 2024 година, а надлежно най-ранната дата да бъде 1 юли 2024 година

В мнението се показва и изрично противоречие и с текстове в плана, съгласно които КЕВР няма да има пълномощия за надзор на разноските на доставчиците, в това число оперативните разноски, разноските за балансиране, разноските за несъбираеми вземания, възможните загуби от препродажба на закупена електрическа сила на краткосрочните пазари и други Регулаторът смята за нереалистично упованието крайните доставчици да запазят в рационални граници размера на разноските си заради риск от загуба на клиенти в следствие от приемането на по-атрактивни предложения на съперници - търговци на електрическа сила. В тази тенденция планът създавал предпоставки за необусловени от пазара търговски практики на крайните доставчици, и надлежно - несъразмерни облаги и стопански голословни цени на електрическата сила за крайните битови клиенти и/или разноски за Фонд " Сигурност на електроенергийната система ".

Според комисията е обективно невероятно тя да утвърждава контролирани цени на търговците на електрическа сила на база себестойност. " За разлика от крайните доставчици, търговците препродават електрическа сила на необятен кръг клиенти (на едро и на дребно), като крайните битови клиенти заемат пренебрежителна част от портфолиото им. В този смисъл няма по какъв начин да се пресметна характерна себестойност на разноските им съответно за битовите клиенти. Неясни остават също по този начин претекстовете за основаването на неспособност търговци на електрическа сила да подписват контракти с крайни битови клиенти по свободно контрактувани цени, каквато опция съществува в настоящото законодателство ", изясняват от регулатора.

Заключението на Комисията за енергийно и водно контролиране е, че с цел да бъдат избегнати посочените евентуални опасности и неподходящи последствия за всички участници на пазара на електрическа сила, е належащо във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " да се обезпечат спомагателни към 1,4 милиарда лева на годишна база, като в мнението си КЕВР предлага вероятни решения, с които при сегашните пазарни цени би се компенсирала разликата сред борсовата цена на електрическата сила, съответстваща на профила на клиентите на контролирания пазар, и одобрената такава на публичния снабдител за регулаторния интервал 1 юли 2023 година - 30 юни2024 година От регулатора допълват, че в плана не е очакван механизъм за набирането на тези средства.

В мнението се обръща декларира също, че с предлаганото в плана изтриване на думите " публичен снабдител " ще отпадне пълномощието на КЕВР за издание на рекомендации освен във връзка с публичния снабдител на електрическа енергия, само че и за публичния снабдител на природен газ - " Булгаргаз ". Според измененията в бранш " Природен газ " комисията ще разгласява рекомендации във връзка с цените за крайните доставчици, само че не и за публичния снабдител на природен газ. Възражения са направени и по отношение на предвижданото обвързване на регулатора да утвърждава и инструкциите към Правилата за работа на проведен борсов пазар, което пък щяло да сътвори непотребна административна тежест и на процедура да лиши борсовия оператор от опцията да реагира в точния момент при възможна незабавна нужда от изменение на инструкциите. Според КЕВР е належащо също прецизиране на съответни текстове в проектозакона, с които да се запазят отговорностите на енергийните предприятия във връзка с уязвими клиенти в енергийния бранш, в това число и в бранш " Природен газ ". С направеното предложение в плана се регламентира статутът само на уязвим клиент на електрическа сила, се установи още в признатото от КЕВР мнение.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР