Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е готова с

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е готова с
Коментари Харесай

КЕВР е готова с проекта за изменение на правилата за търговия с електроенергия


Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) е подготвена с плана за смяна на разпоредбите за търговия на електрическа сила, които ще бъдат подложени на публично разискване. Това излиза наяве от плана, оповестен на страницата на регулатора. Промените са свързани с въвеждането на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) на сегмента „ пазар в границите на деня “ и се постановат и по отношение на консолидираното на българския електроенергиен пазар на равнище Европейски съюз. Припомняме, че въвеждането на нови сегменти на енергийната борса са част от процеса по цялостното отваряне на електроенергийния пазар в България. Без промени няма по какъв начин да се случи и поцеса на обединяване на пазара.

Както се отбелязва в отчета на работната група промените целят по-голяма еластичност на пазара, прецизиране на избрани разпореждания, регламентиране на връзките операторите на преносната и разпределителните мрежи, активността на търговците на електрическа енергия и доставчиците.

„ С Проекта на Правила се цели основаването на правна рамка за въвеждане на пазарен сегмент в границите на деня като част от борсовия пазар на електрическа сила.

Възможността за търговия в границите на деня ще способства за постигането на по-голям баланс сред търсенето и предлагането на електрическа сила, защото ще компенсира в забележителна степен несъответствията сред плануваните доставки/покупки в Д-1 и в самия ден на доставка/покупка. По този метод ще се обезпечи по-голяма еластичност при прогнозирането и планирането и ще се минимизират загубите на комерсиалните участници в резултат на неточни прогнози или зародили изключителни условия “, декларират в отчета специалистите от работната група към КЕВР.
Като цяло осъществяването на този тип търговия ще докара до връщане на равновесието на пазара, считат те.

„ На последващо място се уточняват и/или анулират разпореждания по отношение на борсовия пазар на електрическа сила “, се споделя още в отчета на работната група.

Измененията регламентират и „ правата, и отговорностите на търговци на електрическа сила без физически обекти, защото все още тези участници не са обхванати от наредбите на разпоредбите за търговия с електрическа сила (ПТТЕ).

Проектът за изменение на ПТТЕ, съгласно специалистите „ цели по-ясно регламентиране на връзките сред оператора на електропреносната мрежа и операторите на електроразпределителни мрежи по отношение на обмена на информация и наличието на сключваните посред им контракти.

На последващо място предлаганите промени са нужни с оглед прецизиране и допълнение на наредбите по отношение на промяната на доставчик/координатор на балансираща група.

Нормативно следва да се регламентира съществуващата в практиката опция за прекачване на отговорността за балансиране от един координатор на различен. За пръв път се вкарват условия и процедура в случаите на промяна на притежател или ползвател на обект,
регистриран на свободен пазар “.

Измененията плануват обвързване за самостоятелния метафоричен оператор „ да вкара процедура по уведомяване, валидиране и вписване на графици за произвеждане, графици за ползване и графици за продан в границите на деня на доставка “, разясняват още от работната група.

Освен това с предлаганите промени се конкретизират отговорностите на самостоятелния метафоричен оператор по повод поддържането на обществените регистри.

„ Предвижда се размерът и актуализацията на гаранционното поръчителство, предоставяно от координаторите на балансиращи групи и търговците на електрическа сила без физически обекти в интерес на преносния оператор, да се дефинират с негова директива. По този метод се
обезпечават условия за бързи и навременни промени в условията, без да е належащо провеждането на комплицираната процедура по смяна на разпоредбите за търговия с електрическа сила.

В частта, засягаща мониторинга на пазара се основава и нов раздел - „ Информация, предоставена от оператора на борсовия пазар “. Така борсовият оператор ще може да дефинира „ нужната информация “, която следва да разгласява за обезпечаването на
нужните данни за мониторинг на електроенергийния пазар.

Общественото разискване е планувано за седми ноември. В рамките на разискванията ще станат ясни и съществуващи възражения от страна на енергийните компании, а също и вероятни пробойни в промените.

Вижте още на: http://www.dker.bg/news/105/65/pokana-za-obschestveno-obszhdane-na-proekt-za-izmenenie-i-doplnenie-na-pravilata-za-trgoviya-s-elektricheska-energiya/d,news-detail.html
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР