Комисията за ЧЕЗ вика премиерът Бойко Борисов да обясни за

...
Комисията за ЧЕЗ вика премиерът Бойко Борисов да обясни за
Коментари Харесай

Комисията за ЧЕЗ привиква Борисов в парламента

Комисията за ЧЕЗ вика министър председателят Бойко Борисов да изясни за желанието си да взе участие в пазаруването на активите на компанията. Това стана ясно след няколкочасово съвещание, на което информация бе докладвана от ДАНС.

Председателят Жельо Бойчев изпраща писмо с покана за присъединяване на министър-председателя . Борисов трябвало да каже от къде страната ще задели пари, с цел да взе участие с дял в ЕРП-то. Иначе през днешния ден службите дали спомагателна информация за договорката.

 Дончев: Държавата изиска присъединяване в договорката ЧЕЗ, с цел да овладее напрежението
Дончев: Държавата изиска присъединяване в договорката ЧЕЗ, с цел да овладее напрежението

Можем да питаме Турция за дълга й към тракийските българи, само че щяло да се одобри зле

Продължили да работят по нея, а и инспекцията към момента продължава , стана ясно от думите му. Комисията ще насочи още питания към службите с оглед разяснение на обстановката.

Остава неразбираем източникът на средства, с които ще бъде закупен ЧЕЗ все още , доколкото договорката не е завършила, изясни социалистът. Към момента няма финансиране, има желание за финансиране , разясни той. На идващото съвещание ще се регистрират и от КЕВР за договорката.

 Депутати желаят информация и от чешките служби по договорката ЧЕЗ
Депутати желаят информация и от чешките служби по договорката ЧЕЗ

Жельо Бойчев желае пояснение от премиера Борисов по какъв начин се е стигнало до решението за държавно присъединяване

Припомняме, Временната комисия стартира интензивно работата си предходната седмица със спор какви да бъдат разпоредбите за гласоподаване и взаимни обвинявания за това кой какъв брой работи.

Припомняме, на 14 март, повече от две седмици след експлоадирането на абсурда с продажбата на ЧЕЗ, депутатите единомислещо гласоподаваха основаването на специфична анкетна комисия, която да прегледа договорката с ЧЕЗ . Предложението бе на левицата. Комисията се сформира на паритетен принцип с по двама депутати от парламентарна група (ПГ).

Развитие по договорката и дали страната ще може още веднъж да се включи в сдружението се чака да има в края на месеца. Управителят на сдружението, несъмнено за покупател - Гинка Върбакова организира диалози с ЧЕЗ в Прага. От българското сдружение " Инерком " оповестиха , че процедурите по към този момент подписания с " Инерком " контракт не престават.

Припомняме, на 22 февруари 2018 година стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила договорката за продажба на активите в България и купувача " Инерком Груп ". Последва скандал, който провокира министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка , тъй като познава притежателят на компанията Гинка Върбакова. Скандалът трансферира границите на страната към Чехия.

Премиерът се ангажира със случая и на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет Борисов е декларирал желанието да има цялостен надзор над договорката. На брифинг след срещата Върбакова, изясни, че е склонна да допусне страната в договорката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горанов също съобщи готовността на страната да взе участие в договорката за ЧЕЗ , макар че преди този момент отхвърли да се преглежда този въпрос.

От Българска социалистическа партия оповестиха, че стартират подписка измежду клиенти на електроразпределителното сдружение за прекъсване на договорката и желаеха страната да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на държавното управление и желаеха интервенция на контролните органи.

От изявление на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че договорката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за утвърждение от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Това беше доказано от шефа на Комисията Иван Иванов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР