Комисията по здравеопазване в парламента прие на извънредно заседание актуализация

...
Комисията по здравеопазване в парламента прие на извънредно заседание актуализация
Коментари Харесай

Здравната комисия прие актуализирания бюджет на НЗОК |

Комисията по опазване на здравето в Народното събрание одобри на изключително съвещание актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 година, заяви БНР.

Депутатите гласоподаваха на първо четене плана и го одобриха със 17 гласа " за ".

Промяната планува Здравната каса да може да заплати активност за минали интервали, която е регистрирана от лечебните заведения като надлимитна активност.

Неразплатените суми за 2015 година са близо 50 милиона лв., а за 2016-а - към 26 милиона лв., уточни шефът на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев.

По думите му с плана на закон за допълнение и изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса ще се даде правно съображение при неусвояване на бюджетните средства за 2020 година за болнична помощ, същите да бъдат употребявани за заплащане към изпълнителите на болнична помощ за минал интервал, които НЗОК е открила по съответния ред.

Към момента няма законова опция Националната здравноосигурителна каса да заплаща надлимитна активност за минали интервали. Болниците се нуждаят от тези средства, сподели ръководителят на Комисията Даниела Дариткова.

Тя добави, че лечебните заведения за болнична помощ в изискванията на епидемията от ковид в действителност понасят най-голямата тежест. " Затова тези средства, които в допълнение ще подкрепят болничните бюджети, са им в действителност доста нужни ", сподели Дариткова.

В момента се правят инспекции в лечебните заведения, които ще приключат до 15 октомври.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР