Комисията по правни въпроси прие проект на решение за промени

...
Комисията по правни въпроси прие проект на решение за промени
Коментари Харесай

Бойко Рашков се обърна срещу мнозинството, нарече откровени лъжи мотивите за промени в Комисията за службите

Комисията по правни въпроси одобри план на решение за промени в Правилника за активността и организацията на Народното събрание, съобщи кореспондент на " Фокус “ . Измененията плануват избор на непрекъснат ръководител и състав на Комисията за службите за сигурност с решение на Народното събрание.

До момента Комисията се председателстваше на ротационен принцип по величина на парламентарните групи и с началото на всяка нова пленарна сесия се сменяше и ръководителят. С началото на новата сесия отпред трябваше да застане Николай Дренчев от " Възраждане “.

Управляващото болшинство от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи обаче изиска непрекъснат състав и ръководител, с което на процедура лишава и председателството на " Възраждане ". Пръв смяната изиска Делян Пеевски, който съобщи, че би било опасност за националната сигурност, в случай че представител на третата политическа мощ поеме председателството. 

В хода на дебата обаче Бойко Рашков от ПП-ДБ бе сериозен към вносителите. Той сподели, че претекстовете за смяната съдържали неистини и съобщи, че не може да поддържа проекторешението.

" Струва ми се, че вносителите би трябвало да преработят претекстовете. Чувствам се обиден и няма да изтърпя някой да стимулира оферти за смяна в Правилника за организацията и активността на Народното събрание с едни откровени неистини. Мотивите би трябвало да се преработят, тъй като някой си въоразява, че Народното събрание би трябвало да дава образец с потреблението на неистини, вместо с справедливи претекстове “, съобщи Бойко Рашков.

Той уточни, че претекстовете на законопроекта, в които е записано, че Комисията не можела да действа обикновено, не приемайки доклади и доклади от службите, не било правилно. По думите на Рашков тя е функционирала през целия интервал, в който е имало планувани съвещания от ръководителят на Народно заседание.

Рашков сподели още, че нямало случаи, в които кворум не е бил събиран, което също е посочено като претекст за измененията.

" Няма да поддържа този план “, безапелационен бе Бойко Рашков.

Петър Петров от " Възраждане “ дефинира промените като " експресни “. Според него е трябвало да бъде свикана краткотрайна комисия, на паритетен принцип, с което да се вземе това решение. Петров сподели още, че ръководещото болшинство се опитвало силово да отнеме правото на тяхното председателство.

Николай Дренчев, който трябваше да по председателството на комисият, прикани Делян Пеевски да се стимулира дали го счита за съветски разузнавач.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР