Комисията по правни въпроси на Европейския парламент обсъди пакета за

...
Комисията по правни въпроси на Европейския парламент обсъди пакета за
Коментари Харесай

Емил Радев: Въвеждат се общи правила за онлайн регистрация на дружествата в целия Европейски съюз

Комисията по правни въпроси на Европейския парламент разиска пакета за дружественото право, който съдържа две законодателни оферти. Едното е обвързвано с презграничните преобразувания, сливания и разделяния, а другото с въвеждането на общи правилa за потреблението на цифрови принадлежности и процеси в региона на дружественото право.

"Въвеждането на такава система за целия Европейски съюз и въвеждането на оптималния период от 5 работни дни за регистрация на сдружения ще бъде от огромна изгода за дребните и междинни предприятия и ще усъвършенства тяхната подвижност и конкурентноспособност ", съобщи българският евродепутат Емил Радев, ЕНП/ГЕРБ, по време на провелата се полемика.

В момента единствено в 17 ДЧ е налице напълно онлайн процедура за регистрация на сдружения. Съгласно новите правила сдруженията ще могат да се записват, да основават нови клонове или да подават документи в комерсиалния указател по интернет във всички страни членки. Това оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Oнлайн регистрацията лишава приблизително половината от времето и може да бъде до 3 пъти по-евтина. Това ще спести сред 42 и 84 милиона евро годишно на сдруженията в Европейския съюз. Емил Радев акцентира, че потреблението на цифрови решения в дружественото право, следва да планува високи стандарти за отбрана от измами или злоупотреби.

Трябва да има повече бистрота по отношение на собствеността на компаниите и третите лица (инвеститори, жители, други дружества) би трябвало да имат достъп до информацията за сдруженията, съдържаща се в регистрите, като този достъп бъде безвъзмезден.

В тази връзка, предлагането за Директива съдържа опция за наложителен надзор във връзка с идентификацията; правила за отнемане на шефовете на сдружението от права; присъединяване на органи по засвидетелствуване - нотариуси, длъжностни лица по регистриране или други обществени и контролни органи.

Предстои Комисията по правни въпроси да създаде оферти за промени, с които да се усъвършенства направеното законодателно предложение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР