Комисията по отбрана към Народното събрание не прие проектобюджета за

...
Комисията по отбрана към Народното събрание не прие проектобюджета за
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Бюджетът за отбрана не беше приет от парламентарната ресорна комисия

Комисията по защита към Народното събрание не одобри проектобюджета за защита на страната за 2023 година Това сподели за Българска телеграфна агенция депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев след съвещанието на комисията.

Мирчев изясни, че огромна част от депутатите са дали своят вот „ срещу ", без да дадат съответни причини. Предполагам, че една от аргументите е не задоволително огромният % за защита от Брутният вътрешен продукт на страната. Той напомни, че страната ни би трябвало да доближи бюджет за защита в размер на 2 % от Брутният вътрешен продукт, което не е реализирано все още.

В проектобюджета са планувани пари за патрулните кораби, за ново въоръжение, само че за жалост още не можем да осъществим като бюджет, войска, плановете, за които могат да бъдат отделени пари.

Мирчев уточни, че на съвещанието на Комисията по защита не е коментирана военната помощ, която страната ни ще даде на Украйна, след визитата на украинския президент Володимир Зеленски у нас. Той добави, че въпрпсът е в прерогативите на Министерския съвет. Помощта, която вероятно ще бъде изпратена за Украйна в така наречен втори пакет, равносилен като размер на първия пакет, е доста ниска стойност - към 20 млн. лева, сподели той. По думите му Украйна е купила оръжие за към 5 милиарда лева от България от началото на войната, а ние сме подарили за 20 млн. лева Тоест тези 5 милиарда лева са влезнали в българската стопанска система, а ние сме дали помощ за 20 млн. лева, разяснява още той.

По-рано през днешния ден министърът на защитата Тодор Тагарев съобщи, че при визитата си в България през вчерашния ден украинският президент Володимир Зеленски е дал лист с нужното за украинската войска въоръжение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР