Комисията по конституционни въпроси на Република Северна Македония гласува днес

...
Комисията по конституционни въпроси на Република Северна Македония гласува днес
Коментари Харесай

Ресорната парламентарна комисия в РМС прие българите да бъдат вписани в конституцията

Комисията по конституционни въпроси на Република Северна Македония гласоподава през днешния ден две изводи - за пристъпване към изменение на конституцията, внесено от държавното управление на Република Северна Македония, и за подготовка на проектоизмененията на конституцията, ако на парламентарното съвещание на 18 август се одобри нуждата от изменение на главния документ. И двете изводи бяха признати с 10 гласа " за " и седем гласа " срещу ", съобщи МИА, представена от Българска телеграфна агенция.

Първо, комисията поддържа предлагането за пристъпване към изменение на конституцията, импортирано от държавното управление на Република Северна Македония. Второ, комисията предлага на Народното събрание да вземе решение за пристъпване към изменение на конституцията, сподели Талат Джафери , който е ръководител на македонския парламент и на комисията по конституционни въпроси.

Второто умозаключение се отнася до подготовката на проектоизмененията в конституцията, в случай че бъде подкрепена нуждата от такива промени на съвещанието на Народното събрание на 18 август.

Предлагам на комисията да одобри и да предложи на Народното събрание следното умозаключение: вносителят на предлагането за изменение на конституцията, държавното управление на РСМ, най-късно до 15 дни да изготви текста на проектоизмененията и да го съобщи на Народното събрание, сподели Джафери.

По-рано министър председателят Димитър Ковачевски обоснова пред комисията предлагането за конституционни промени. Изказаха се и представители от всички парламентарни групи. Против конституционните промени са 44 депутати от ВМРО-ДПМНЕ и двама депутати от Левица.

Освен Ковачевски, на съвещанието участваха министърът на правораздаването Кренар Лога, вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич, а по-късно към тях се причислиха министърът на външните работи Буяр Османи , както и представители на дипломатическия корпус и задачите в Скопие.

Коментирайки позицията на ВМРО-ДПМНЕ, че няма да поддържа измененията в конституцията, Османи, представен от македонски медии, сподели, че  " няма по-голямо побългаряване от изваждането на български паспорт ". 

" С всеки ден закъсняваме от ден на ден за Европейски Съюз. Македонците си вадят български паспорт, за който би трябвало да декларираш в София, че си българин по генезис. Няма по-голямо побългаряване от ваденето на паспорт, вследствие на забавянето на интеграциите броят на тези паспорти стига до 100 000. Вписването на българите в конституцията е формализиране на обстоятелството, че става дума за два разнообразни народа. За първи път в конституцията ще имаме македонския народ като болшинство и част от българския народ като малцинство ", сподели Османи, представен от " Слободен щемпел ".

Македонският министър на външните работи Буяр Османи
Снимка: БТА

Той уточни, че бъдещето на страната не е отговорност единствено на държавното управление, а на всички, които желаят страната да бъде част от Европейския съюз.  " Страната е в сериозна точка и всеки, който желае да види прогрес, би трябвало да поеме отговорност ", сподели Османи в присъединяване си в предаване по ТВ 21.

За тази цел той счита, че е належащо да се сътвори европейски фронт, който да поеме водеща роля по този път и да бъде освен това от водене на всекидневна политика.

" Сега е моментът, в който би трябвало да носим отговорност за този народ, отговорност за тази страна, тъй като в последна сметка политиката е на първо място работа, тя е тип отговорност към хората, които са ти дали своят вот доверие. Сега е времето на фронта за Европа. Да поддържаме този курс, да стигнем до тази точка и откакто я преминем, тогава политическата сцена да се провежда както желае, това е по-малко значимо сега ", уточни Османи.

Министърът сподели още, че би било доста по-честно опозицията ясно да изрази мнението си - дали е за или срещу Европейски Съюз и каква опция предлага.

" Какво предлага опозицията? Евразийска асоциация да вземем за пример? Това е единственият метод да сме почтени към гласоподавателите. Но в случай че твърдите, че желаете европейско бъдеще на страната, пътят към Европа е този. Така не е единствено за нас, по този начин беше за всяка страна ", сподели Османи.

За приемането на измененията в конституцията е належащо болшинство от две трети, т.е. за тях би трябвало да гласоподават и 44 депутати на ВМРО-ДПМНЕ в 120-местния парламент. Промените плануват в конституцията да бъдат вписани и българите, което е главното условие на София, с цел да стартира Република Северна Македония договарянията за участие в Европейски Съюз.

Партиите обаче не са трансформирали позициите си. Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ остава " срещу " приемането на измененията. Партията на Християн Мицкоски желае измененията в конституцията да влязат в действие при пълноправно участие в Европейски Съюз и упорства за гаранции от европейските институции за македонска еднаквост, език и история, а България да извърши решения на Европейския съд за правата на македонците .

 

Самият  Мицкоски призова съвещанието на Народното събрание на Република Северна Македония за конституционните промени да бъде свикано допустимо най-скоро . " Не чакайте пленарното съвещание до 18 август, насрочете го за на следващия ден и в случай че държавното управление няма болшинство от две трети за конституционните промени, Народното събрание да бъде разхлабен и да се свикат избори ", прикани Мицкоски, представен от телевизионният Канал 5 и Българска телеграфна агенция. 

Той изрази убеждението си, че държавното управление няма нужните 80 гласа да прокара измененията и че всичките 44 депутати от ВМРО-ДПМНЕ и обединението са единни в мнението, че, по думите му, " няма да има конституционни промени под български диктат ".

Първият вицепремиер Артан Груби сподели във вчерашното си присъединяване в новините на Канал 5, че се надява в последна сметка европейската вероятност да надделее измежду депутатите. 

Дори нужното болшинство да не бъде обезпечено и конституционните ремонти да не бъдат признати, държавното управление не възнамерява да се свикат предварителни избори. 

" Няма да има предварителни избори, ще отидем на постоянни избори. Ако вотът се провали, за жалост европейското бъдеще на страната ни ще се провали и нямам доверие, че някой, даже и ВМРО-ДПМНЕ, ще допусне това. Убеден съм, че имаме другари във ВМРО-ДПМНЕ, уверен съм, че тази партия е европейски насочена ", сподели Груби. 

Редовните парламентарни избори в република Северна Македония би трябвало да се произведат следващата година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР