Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание прие

...
Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание прие
Коментари Харесай

Комисията в НС прие предложенията на Валери Симеонов срещу шума в курортите

Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание одобри на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбрана от шума в околната среда, препоръчан от Министерски съвет.
13 от членовете на комисията гласоподаваха „ за “, нито един не беше срещу, а един се въздържа.
В законопроекта се планува възбрана за озвучаването на открити площи в зони и територии, предопределени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предопределение за времето сред 14.00 и 16.00 ч. и сред 23.00 и 8.00 часа като се изключи териториите на железопътни гари, автогари, аерогари и други
Предвижда се и контролът върху спазването на закона да бъде разграничен на две за двата интервала, като за този през светлата част на денонощието промени няма да има. А за интервала сред 23.00 и 8.00 часа, когато озвучаването е неразрешено, контролът да се прави единствено от чиновници на Министерство на вътрешните работи, а не и на Регионалната здравна ревизия, както е сега.
Предлагат се промени и в глобите за нарушителите на закона, които ще се усилят двойно. Законът планува и затваряне на обектите, при които бъдат открити нарушаване, като при първо нарушаване обектът за затваря за 7 дни, а при следващо - за 30 дни.
Не е проблем измененията в закона за шума да влязат в действие в средата на туристическия сезон. Това сподели вицепремиерът Валери Симеонов пред публицисти в Народното събрание след съвещанието.
„ Не е проблем, в случай че законът се одобри в този момент, той да влезе в средата на туристическия сезон. Няма по какъв начин да е проблем, тъй като той и в този момент работи в по-голямата си част. Законът единствено ще промени механизма на надзор, ще трансферира функционалностите от Министерството на здравеопазването на Министерството на вътрешните работи и ще усили глобите. Нищо същностно не променяме. Така че всички, занимаващи се с туристически бизнес, го знаят това и към този момент започнаха да го съблюдават. Който не има вяра, да заповяда в Слънчев бряг “, сподели вицепремиерът.
На въпрос дали този закон няма да бъде използван единствено за едно лято, Симеонов отговори: „ Не съм баба Ванга да виждам в бъдещето. Може и да не съм на този пост, тъй че нищо не мога да кажа “.
На въпрос дали има разговор с министъра на туризма Николина Ангелкова, той отговори: „ Това са вътрешни неща, от фамилната кухня. Не ме карайте да издавам фамилни секрети “.
На въпрос дали Ангелкова го саботира с предлагането си рестриктивните мерки за шума да не важат за курортите, което е радикално противоположно на настояването му шума там да бъде стеснен, Симеонов изясни, че в случай че саботажът продължи, не вижда смисъл да продължава " да прави каквото и да било " .
Предлагаме националните курорти да не попадат в обсега на закона за шума, тъй като тематиката за статута им би трябвало да бъде прегледана по-детайлно, съобщи заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на съвещанието, съобщи Фокус.
„ Министерството на туризма е внесло своето мнение по законопроекта във водещата комисия по опазване на здравето и в него сме изразили съответни оферти по три члена от закона. Искам единствено да обоснова нашето предложение за какво националните курорти да не попадат в обсега на закона за шума - не тъй като не желаеме да има ред в това отношение, а тъй като считаме, че тематиката национални курорти би трябвало да бъде прегледана по-обстойно и по-детайлно “, сподели още тя и уточни, че откогато съществува Министерството на туризма работна група работи по така наречен статут на националните курорти.
„ Поради което в подложения на публично разискване Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, сме предложили в член 56б Министерския съвет да одобри разпоредба за националните курорти, с която да се уреди организацията и ръководството на туристическите действия на територията на националните курорти. В това число, да се регламентират и всички тези правила, засягащи околната и виталната среда в тях. Мисля, че до Комисията по икономическа политика и туризъм има подадени мнения на тур оператори, включително и задгранични, и на туристически организации и сдружения, които смятат, че едно по-детайлно разписване на това къде и по кое време в националните курорти следва да се съблюдава шумовата хигиена. Предвиждаме това да се случи. Предлагаме представителите на туристически организации и притежателите на обекти по време на консултативните препоръки да имат болшинство от 50% плюс един глас “, сподели още Георгиева и уточни, че Министерството на туризма предлага това за да се откри уравновесено решение и да се спомага за развиването на друг тип туризъм.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР