Комисията по енергетика в парламента одобри внесения вчера проект на

...
Комисията по енергетика в парламента одобри внесения вчера проект на
Коментари Харесай

Енергийната комисия одобри продажбата на реакторите за „Белене“ на Украйна

Комисията по енергетика в Народното събрание утвърди импортирания през вчерашния ден план на решение за започване на договаряния с Украйна за продажбата на реакторите за АЕЦ „ Белене “. Предложението бе направено от депутати от ГЕРБ, Политическа партия и Движение за права и свободи, които през днешния ден дружно с „ ИТН “ гласоподаваха „ за “ него. То беше подкрепено с общо 15 гласа, а срещу бяха единствено 6 – „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия.

С решението се разпорежда обвързване на министъра на енергетиката да организира договаряния с украинския си сътрудник по отношение на продажбата на двата, създадени в Русия реактора. Според плана на решение цената е предмет на договаряне, само че не може да бъде по-ниска от тази, която България заплати за въпросното съоръжение – съвсем 1.2 милиарда лв.. С импортирана публицистична корекция първичният период, който се даваше на министъра – 30 дни, се удължи на 60 дни.

С друга корекция се разпореди на министъра на енергетика да осведомява Народното събрание за подхванатите дейности и резултати от водените договаряния.

Закупеното от Русия съоръжение за АЕЦ " Белене " или част от него може да бъде употребявано за довършването на 3 и/или 4 блок в украинската Хмелницка АЕЦ, която се намира в централната част на страната.

Дебатът в отраслова комисия беше за това би трябвало ли да се продава оборудването и на каква цена, имаме ли потребност от него, знаем ли кои елементи от него могат вероятно да се употребяват при поправки на АЕЦ „ Козлодуй “, имаме ли тактика по какъв начин ще развиваме нуклеарната енергетика.

На всички тези въпроси обаче мъчно може да бъде даден отговор, защото страната ни няма настояща енергийна тактика, няма и оценка на това каква част от закупеното съоръжение може да се употребява в " Козлодуй ". Трябва да се означи, че решението от през днешния ден единствено задължава министъра да стартира договаряния, а не значи директна продажба.

На съвещанието участва и енергийният министър Румен Радев, който ще би трябвало да води договарянията с Украйна. Той изясни, че досега диалози с украинския му сътрудник са водени в друга посока – с фокус продан на технологии, познания и фрагменти в бранш нуклеарна енергетика.

Имаме добра опция, в случай че имаме подобен вид мандат, да реализираме оптимално добра цена – над тази, която би трябвало е платена досега, в противоположен случай другото би било разточителство “, изясни Радев.

Той даде обещание, че екипът му има волята и ще търси опция за много по-висока цена, защото през годините има и други разноски по плана, като консултантски услуги.

Според Радев доста по-съществено е какво вършим нататък с цялата площадка „ Белене “. Той счита, че сегашният план за атомна централа в Белене не е най-хубавото решение за Северна България, защото липсва еластичност при такива модули. " Тази генерация не е най-старата, само че не е и най-модерната ". 

Важно е най-накрая да имаме съответен отговор на въпроса какво вършим с площадката и какво можем да развиваме. "

Според Радев късият отговор на въпроса: Има ли нуклеарна вероятност за площадката?, е " да ", само че не в посоката с огромни блокове, още повече в подтекста на остарели такива.  
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР