Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии в Народното

...
Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии в Народното
Коментари Харесай

Привикват в НС шефа на НСИ заради проблемите с преброяването

Комисията по цифровизация, електронно ръководство и осведомителни технологии в Народното събрание ще заседава във вторник от 16.00 часа. Като първа точка от дневния ред са заложени настоящи въпроси към ръководителя на Националния статистически институт /НСИ/ Сергей Цветарски. Те са свързани с появилите се проблеми с електронната система за " Преброяване 2021 ". Това оповестиха от " Демократична България ".

Цветарски би трябвало да показа отчет, който да даде отговор на следите въпроси: Какви са параметрите на публичната поръчка за изработването на системата за " Преброяване 2021 ", включително стойност на контракта, тип на процедурата и техническа спецификация; какви са аргументите и последователността от събития, довели до краткотрайния срив в системата; какви ограничения и дейности са подхванати за безпрепятствено протичане на преброяването.
От " Демократична България " допълват още, че измежду въпросите към ръководителя на Национален статистически институт са още: Осъществена ли е връзка и, в случай че да, с кои държавни институции, при положение на опасност за осведомителната сигурност, в процеса на " Преброяване 2021 ", каква е била предварителната подготовка, в това число извършените проби за натоварване, техните параметри и резултат и какви ограничения са взети за отбрана на данните по време на " Преброяване 2021 ", в това число извършени ли са проби за навлизане в електронната система за " Преброяване 2021 ".

На съвещанието е поканена да участва и Камелия Нейкова, ръководител на Централната изборна комисия /ЦИК/. Тя ще дава отговор на настоящи въпроси за готовността за осъществяване на машинно гласоподаване и обвързваните с него действия за изборния развой: какви ограничения за сигурност и интегритет на изборния развой планува ЦИК, какви са периодите, в които ЦИК счита да извърши удостоверяването на машините, получила ли е цялостния първоначален код на софтуера за техническите устройства за машинното гласоподаване, каква е готовността да организира избори " 2 в 1 ", на какъв брой човекочаса е оценена нужната доработка на софтуера, на какъв стадий е пилотното въвеждане на отдалечено електронно гласоподаване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР