Комисията, която определя носителя на Нобеловата награда за мир, заяви,

...
Комисията, която определя носителя на Нобеловата награда за мир, заяви,
Коментари Харесай

Нобеловият комитет: С присъдата срещу Олег Орлов режимът на Путин опитва да заглуши критиците си

Комисията, която дефинира носителя на Нобеловата премия за мир, съобщи, че осъждането на правозащитника Олег Орлов в Русия на затвор е опит за заглушаване на критиците.

70-годишният Орлов, притежател на Нобелова премия и член на организацията за правата на индивида " Мемориал ", беше наказан на две години и половина затвор поради неоправдателните му мнения във връзка нахлуването на Русия в Украйна.

Йорген Ватне Фриднес, ръководител на Норвежкия Нобелов комитет, сподели, че „ режимът на съветския президент Владимир Путин в продължение на доста години се пробва да заглуши управлението на " Мемориал " и други значими организации на гражданското общество в Русия ".

„ Сега те употребяват войната против Украйна като предлог, с цел да довършат работата си. Важното е, че няма да съумеят. “ - добави Фриднес.

През 2022 година групата " Мемориал " беше удостоена с Нобелова премия за мир дружно с Алес Беляцки от Беларус и Центъра за цивилен свободи на Украйна.

Нобеловият комитет уточни, че " Мемориал " е отличен за " изключителните си старания в документирането на военни закононарушения, нарушавания на човешките права и корист с власт в някогашния Съветски съюз, както и в постсъветска Русия ".

Орлов беше упрекнат в дискредитиране на съветската войска в публикация, написана за френското онлайн издание Mediapart, и санкциониран през октомври след първия развой против него.

Глобата беше относително леко наказване и прокурорите желаеха нов развой.

Създадена в края на 80-те години на предишния век, " Мемориал " се утвърди като основен дирек на съветското гражданско общество посредством опазване на паметта на жертвите на комунистическите репресии и посредством акции против нарушаванията на правата.

Руските управляващи публично разпуснаха организацията в края на 2021 година на фона на засилващите се репресии. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР