Комисията има множество произнасяния - за служебен здравен министър, директори

...
Комисията има множество произнасяния - за служебен здравен министър, директори
Коментари Харесай

Как КПКОНПИ пере биографии в здравния сектор

Комисията има голям брой произнасяния - за длъжностен здравен министър, шефове на лечебни заведения и висши служители в здравния бранш.
Фигури, близки до ГЕРБ и Движение за права и свободи, са " изпрани " по сигнали за спор на ползи.
КПКОНПИ обаче си затваря очи за очевадни спорове в декларациите на обществените персони и в подадени против тях сигнали. Прегледът на решенията на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) за определяне на спор на ползи по времето, до момента в който се ръководи от Сотир Цацаров и Антон Славчев, демонстрира, че тя се е занимавала с изключение на със сигнали против кметове и общински съветници, публични деятели, попаднали в последното държавно управление като Тома Белев, само че и със здравни служители.

Резултатът от активността й в здравния бранш през последната година КПКОНПИ е, че тя е съумяла да " изпере " по сигнали за спор на ползи основни шефове на държавни лечебни заведения и основния секретар на така наречен здравна ДАНС - Изпълнителната организация " Медицински контрол ", всички те - близки до ГЕРБ и Движение за права и свободи. В същото време комисията е пропуснала да види и очевадни спорове на ползи в назначени от ГЕРБ служители и шефове. Установяването на спор на ползи е съображение съответният шеф или държавен чиновник да се раздели с поста, като се изключи че се лишава и вероятно получената полза. По този метод КПКОНПИ може да взима интензивно присъединяване в кадруването в бранша.
На кого служат шефовете на РЗОК
Един от основните постове без мандат в здравната система е този на шефовете на районни здравни каси. Те са 28, колкото са и областите в България дружно със София-град. Техните пълномощия са извънредно необятни - те подписват контракти с всеки доктор, медицински център и болница на територията на региона, дефинират лимитите им за работа, заплащат прегледите и интервенциите, ревизират активността, могат да глобяват лекарите или напряко да преустановят контракта с лечебното заведение. Директорът и локалните здравни велможи могат да употребяват позицията си и да забранят на всеки доктор да практикува в града.
Такъв е казусът с прочут доктор във Варна, който, откакто напуща, без никакви причини не получава от локалната здравна каса правото да работи на никое място във Варна и му се постанова да работи в близките градове и даже в София. Той не пожела да разяснява метода на приложимост на здравната каса пред " Капитал ". За сметка на това го направи различен доктор - доктор Георги Тодоров, лабораторен доктор, родом от Варна, приключил с отличие медицинския университет в града, който в края на 2020 година получава покана от профилирана университетска болница в града да оглави лабораторията й. По принцип лабораторните лекари са дефицитни и клиниката няма завеждащ. За да се реалокира от Русе, където практикува сега, той приключва трудовия си контракт, уведомява здравната каса там, че ще завежда лаборатория във Варна, и подава заявление за прекачване в локалната лекарска гилдия. Това се постанова, тъй като по закон, с цел да практикуваш, би трябвало да членуваш в локалната гилдия, да представиш документ, че нямаш санкции като доктор и да си плащаш постоянно членския импорт на място. След цялата бумащина доктор Тодоров получава позвъняване от шефа на болничното заведение, която го е поканила, че " във Варна има фактори, които ръководят опазването на здравето в града, и те нямат предпочитание да работиш тук ", като загатва, че става дума за управлението на университета и най-голямата болница в града " Света Марина ", както и за шефа на здравната каса в града. Реклама Д-р Тодоров счита, че в болничното заведение са научили за местенето му от тогавашния ръководител на районната лекарска гилдия, който е бил в борда на " Св. Марина ".
" Случаят с мен е индикативен за една открита във Варна процедура да се дирижира професионалното развиване на всички лекари и евентуално касае дейната ми работа в Българския лекарски съюз през последните 15 години. " Св. Марина " е единствената болница в България, в която има директна възбрана към лекарите да работят на второ място и да откриват частна процедура. Така на едни не им дават да работят, без значение къде, макар че имат покана и пациенти, на други им споделят къде тъкмо да работят, а трети - като шефа на здравната каса, могат да си работят на всички места, стига да са с така наречен академично тяло - професорите Валентин Игнатов и Красимир Иванов ", споделя доктор Тодоров. Както той, по този начин и други лекари във Варна не крият опасенията си, че парите на здравната каса в морската столица се разпределят в катедрата по хирургия на Варненския медицински университет, чийто сегашен ректор е проф. Валентин Игнатов, а някогашен - проф. Красимир Иванов.
Уникалният варненски случай
Както " Капитал " към този момент писа, 2011 година е звездна за шефа на варненската каса. Той по едно и също време е определен за шеф на РЗОК - Варна, което става по експлицитна рекомендация на локалната организация на ГЕРБ и е назначен за помощник в катедрата по хирургия на Медицинския университет в града. Димов съвместява и двете длъжности до този миг. От НЗОК обясниха пред " Капитал ", че единствено двама от общо 28 шефове в страната преподават в медицински университети.
На пръв взор това е разрешено по закон. Но варненският случай е неповторим, защото Димов преподава в единствения медицински университет, който е принципал и притежател на най-голямата болница в региона, която също така е и втора по брой кревати и доходи държавна болница в България. На всички останали университети у нас не им е разрешено да имат и ръководят лечебни заведения. Реклама Така, по силата на своите отговорности като шеф на РЗОК Димов дефинира бюджета на всяка варненска лекарска процедура и болница, в това число и на университетската " Св. Марина ", може да подписва или не контракт и да глобява всеки доктор в региона, а по силата на контракта му като помощник Димов е зависещ на ректора на медицинския университет проф. Валентин Игнатов. Самият Игнатов се явява професор в катедрата по обща и оперативна хирургия, в която Димов е помощник. Отделно от това ръководителят на съвета на шефовете на " Св. Марина " и някогашен ректор на университета проф. Красимир Иванов е завеждащ катедрата по обща хирургия и като подобен той също се явява шеф на Димов (както и и на Игнатов, който пък е шеф на Иванов и Димов като ректор) в университетския живот. От болничното заведение настояват, че Димов постоянно е забелязван в компанията на двамата, само че не влиза да води извършения със студенти, което самите студенти удостоверяват. От НЗОК настояват, че през тази година нямат сигнали за спор на ползи. По информация на " Капитал " обаче за случая има подавани сигнали в КПКОНПИ. Самият Димов разяснява пред " Капитал ", че работи и като помощник в катедрата на МУ - Варна, с цел да поддържа лекарската си подготовка - експерт по хирургия и онкология. " Работодател ми е ректорът на Медицинския университет - Варна, а не ръководителят на борда на шефовете на УМБАЛ " Света Марина ". Нямам трудовоправни връзки и не получавам хонорари от " Света Марина ", нито такива с ръководителя на борда на шефовете й. Не съм взел участие в изборите на ректори на МУ, нито в назначението на борда на шефовете или изпълнителния шеф на УМБАЛ " Света Марина ", заради което отхвърлям всевъзможни изказвания за спор на ползи. Не подкрепям " връзки " с шефа на УМБАЛ " Света Марина ", нито с ректора на МУ - Варна, отвън строго служебно нужните ", твърди Димов. Интересно, че като шеф на РЗОК Димов се разписва против 4526 лева месечно, което е приблизително по мярка заплащане за тази позиция, само че като помощник е надалеч по-скромен - той си губи времето да води извършения против 2027 лева месечно, в случай че междинната работна заплата в този медицински университет е 6699 лева по последния му доклад от 2021 година На уеб страницата на МУ - Варна, може да се откри подробна информация за финансовото здраве, заплатите, броя на чиновниците на и очевидно управлението съзнателно се грижи за опциите, развиването и положението на " своята " болница. В което няма нищо неприятно, схваща сe, стига. Това може би дава някакъв отговор за скромните публични заплати на Димов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР