Комисарят по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон се противопостави

...
Комисарят по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон се противопостави
Коментари Харесай

Среща на ЕС по миграцията: Отказ за ограда по българо-турската граница; заплаха за визови ограничения

Комисарят по вътрешните работи на Европейски Съюз Илва Йохансон се опълчи на предлагането на австрийския канцлер Карл Нехамер за построяването на ограда по границата на България с Турция по финансови аргументи. Тя съобщи, че " от време на време има въобразяване, че можеш да получиш пари от Комисията за всичко ", само че се оплака, че Европейският съвет, представляващ държавите-членки, е понижил бюджета на нейния отдел за цикъла 2021-2027 година

Това се случи на съвещанието на министрите на вътрешните работи на Европейски Съюз в Стокхолм.

Комисията не поддържа концепцията за ограда, като вместо това акцентира ролята на Frontex, организацията за граничен надзор на блока, към която държавите-членки на Европейски Съюз могат да се обръщат.

Министрите на вътрешните работи на Европейски Съюз реализираха " консенсус " през днешния ден във връзка с външните страни, които отхвърлят да одобряват назад незаконни мигранти, като ги предизвестиха, че рискуват стягане на визовите ограничавания за Европа, съобщи шведският министър по миграцията.

Министрите се съгласиха, че инструментът, който е в действие от 2020 година, " би трябвало да се употребява напълно ", с цел да се усили броят на мигрантите, чиито молби за леговище не са утвърдени, само че към момента не са върнати в родните им страни, съобщи министър Мария Малмер Стенегард на конференция.

Швеция председателстваше съвещанието в Стокхолм в ролята си на ръководител на Европейски Съюз сега.

" Ако засилените политически и дипломатически старания не доведат до мечтаните резултати, държавите-членки приканват Европейската комисия да се върне в Европейския съвет с оферти за визови ограничавания ", съобщи Малмер Стенегард.

Комисарят по вътрешните работи на Европейски Съюз Илва Йохансон акцентира, че доста страни от Европейския съюз са подложени на " голям напън ", като през предходната година са получили близо един милион молби за леговище.

Проблемът с потенциала се утежнява от обстоятелството, че Европейски Съюз е приел и близо 4 милиона украински бежанци, които са избягали от съветската война в страната им, сподели тя.

Йохансон съобщи, че е " в действителност значимо " да се усили броят на връщанията на противозаконни мигранти от националности, за които е по-малко евентуално да получат утвърждение по молбите за леговище, като уточни " мароканци, египтяни, тунизийци, бангладешци, пакистанци, турци, кубинци, индийци ".

Съгласно интернационалното право всеки случай на даване на леговище би трябвало да се преценя самостоятелно. Доказателства за гонене обаче е по-вероятно да бъдат предоставени от лица, бягащи от войни, като в Сирия, или от репресивни държавни управления, като в Афганистан и Иран.

Статистиката на Европейската комисия демонстрира невисок % на дейно връщане. През 2021 година от 340 500 заповеди за връщане на мигранти в страните им на генезис единствено 21% са били изпълнени.

Европейски Съюз финансира разнообразни стратегии за реинтеграция в страните, които одобряват назад своите жители, на които е отказано леговище в Европа. Те са разнообразни от депортациите или насилствените връщания въз основа на правосъдна или административна заповед, които постоянно се правят под конвой и нормално не включват помощ в страната.

Швеция - чието държавно управление разчита на крайнодясната партия " Шведски демократи ", с цел да остане на власт - желае страните от Европейски Съюз да употребяват визите, външната политика и помощта за развиване, с цел да окажат напън върху външните страни по въпроса за връщането.

Досега Европейски Съюз е приложил инструмента за ограничение на визовия режим единствено против една страна: Гамбия, за чиито жители приемането на шенгенска виза е по-трудно и по-скъпо. През 2021 година Комисията предложи механизмът да бъде уголемен и да обхване Бангладеш и Ирак, само че това не се случи. След визитата си в Бангладеш през ноември Йохансон съобщи, че опасността от визова глоба е предиздвикала Дака да стане по- " политически отворена " към приемането на противозаконни мигранти назад от Европа. Германия обаче има запаси към този метод.

Германският министър на вътрешните работи Нанси Файзер съобщи преди срещата в Стокхолм, че подписаните съглашения, изключително със страните от Северна Африка, " от една страна, разрешават легални пътища (за миграция), а от друга - дейно връщане ".

Общият звук във връзка с миграцията се втвърди в Европа от 2015-2016 година насам, когато тя одобри над един милион претенденти за леговище, множеството от които сирийци, бягащи от войната в страната си. През 2016 година блокът подписа съглашение с Турция, с цел да предотврати огромна част от по-нататъшното прекосяване на незаконни мигранти в Европа.

Австрия поддържа построяването на ограда по границата на България, която е член на Европейски Съюз, с Турция, с цел да се понижи в допълнение потокът от лица, търсещи леговище. В понеделник австрийският канцлер Карл Нехамер съобщи по време на посещаване в този граничен район, че оградата ще коства към 2 милиарда евро и прикани Европейската комисия да я финансира. Комисията не пожела да направи това, като вместо това акцентира ролята на Frontex, организацията за граничен надзор на блока, към която държавите-членки на Европейски Съюз могат да се обръщат. Йохансон се опълчи на предлагането за ограда по финансови аргументи. Тя съобщи, че " от време на време има въобразяване, че можеш да получиш пари от Комисията за всичко ", само че се оплака, че Европейският съвет, представляващ държавите-членки, е понижил бюджета на нейния отдел за цикъла 2021-2027 година Йохансон съобщи, че държавите-членки са тези, които са " в най-хубава позиция " да пазят външните граници на Европейски Съюз, като добави, че каквото и да вършат, то би трябвало да бъде " в сходство с - правото на Европейски Съюз (законите на блока), главните права и така нататък " /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР