Комисарят на ECOWAS казва, че „не обсъжда“ никакъв преход с нигерската хунта

...
Точно шест седмици след преврата в Нигер, FRANCE 24 интервюира
Коментари Харесай

Точно шест седмици след преврата в Нигер, FRANCE 24 интервюира Абдел-Фатау Муса, комисаря на Западноафриканския блок ECOWAS по политическите въпроси, мира и сигурността. Той настоя, че ECOWAS не обсъжда никакъв вид преход с хунтата в Ниамей и че вместо това блокът продължава да настоява за освобождаването на президента Мохамед Базум и незабавното възстановяване на конституционния ред.

Муса отхвърли съобщенията, че председателят на ECOWAS Бола Тинубу, президентът на Нигерия, е издигнал идеята за деветмесечен преход към гражданско управление в Нигер след преврата от 26 юли.

„Позицията на ECOWAS остава същото: освобождаването на президента Мохамед Базум и незабавното възстановяване на конституционния ред“, каза той пред Марк Перелман от FRANCE 24.

Муса добави: „Няма да повтаряме опита на Мали, Гвинея и Буркина Фасо, където ECOWAS се оказа в компромис с военните режими, пазари се за продължителността и докато говорим, някои от тях все още мислят за едностранно удължаване на преходите в техните условия.Няма да използваме това, което се случи в Мали, Гвинея и Буркина Faso като шаблон за Нигер. Ние рисуваме линия в пясъка.“

Няма „календарна дата“ за намеса

Муса каза още, че ECOWAS не е поставил „календарна дата“ за военна намеса и даваше приоритет на посредничеството и санкциите, за да накара хунтата да седне на масата за преговори. Той обаче добави, че „няма да позволим безкрайно чакане“.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР