Коментарът му е по повод отношенията България - Република Северна

...
Коментарът му е по повод отношенията България - Република Северна
Коментари Харесай

Иван Кондов: Свидетели сме на опити за заглушаване на гласовете на македонските българи

Коментарът му е във връзка връзките България - Република Северна Македония и последните събития, свързани с връзките на управляващите в РСМ към български жители.

Кондов добави и продължаващия напън, закани, език на ненавист против българската общественост в РСМ.

Министър Кондов напомни, че на 6 май - Гергьовден, българският народен представител в Европейския парламент и представител на групата на Европейската национална партия по въпросите на разширението Андрей Ковачев, ръководителят на Фондация " Българска памет " доктор Милен Врабевски и още трима български жители бяха спрени на границата с Република Северна Македония и недопуснати на територията на страната. Тримата са пътували за честването на едно от българските военни гробища - това в Ново село, добави той.

По думите му честването е обичайно и до момента не е имало проблеми и не е предизвиквало несъгласия.

В уведомленията, връчени на българските жители от граничните органи на реда на РСМ, категорично е посочено, че в граничната система на прилежащата ни страна, те попадат в забранителен лист, уточни министър Кондов.

Министерство на външните работи е в развой на информиране на всички наши сътрудници за този невиждан акт, който не съответствува с заявеното от Скопие желание за добросъседски връзки и за осъществяване на поетите от него задължения, добави той. По думите му ще бъдат изпратени публични писма до институциите в Европейски Съюз.

Кондов напомни, че през вчерашния ден на диалози във ведомството, по отношение на случилото се, беше привикан и посланикът на РСМ в България Агнези Руси Поповска. Прави усещане, че обяснението на дипломат Поповска и известието на Министерство на външните работи на РСМ се разминават с формалните документи, връчени от граничните управляващи. Изложената от тях теза, че Ковачев е надали не косвена вреда на някакви други лица, които представлявали опасност на публичния ред е, меко казано, несъстоятелна, разяснява Кондов.

По думите му този случай е знаменателен за проблемите, пред които е изправено служебното държавно управление в връзките си със Скопие, само че и за проблемите, които предстоят пред всяко последващо държавно управление.

Практиката на Скопие е да осведоми нас и нашите сътрудници от Европейски Съюз по метод, който се разминава с действителността или най-малкото с посланията, които насочва за вътрешнополитически цели. Това попречва възобновяване на нашето доверие и въздейства отрицателно върху нашия разговор, уточни министър Кондов.

Той означи неналичието на поетите задължения от страна РСМ и даде образец, по думите му, за неналичието на " обикновени жестове от благосклонност " като контрактуваното опрощение към българите репресирани от комунистическия режим в някогашната Социалистическа Република Македония и отварянето на архивите на държавния наказателен уред през 1991 година

Министър Кондов подсети и за нуждата държавното управление в Скопие да образува публичната поддръжка за регистриране на българите в Конституцията на страната. Липсата на социална поддръжка за идеята за гарантиране на равни права за всички жители сама по себе си е знак за съществуването на сериозен проблем във връзка с европейската интеграция на дадена страна. Но и практиката локалните българи да се показват като някакъв импортиран извън проблем, с който страната демонстративно се оправя, по-скоро предизвиква отрицателното отношение на част от македонското общество към българите и прави невероятно генерирането на градивна социална поддръжка, разяснява той.

Ние желаеме да забележим нашия комшия в Европейски Съюз, само че това зависи от неговите дейности, сподели още министър Кондов.

На въпрос по отношение на черните описи на РСМ, министър Кондов съобщи, че през вчерашния ден е адресирал въпроси до посланика на РСМ, свързани с това какви са критериите за попадане в тях. По думите му се чака отговор от македонска страна.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР