Коментарът е препубликуван със съкращения от .Големият въпрос на тези

...
Коментарът е препубликуван със съкращения от .Големият въпрос на тези
Коментари Харесай

Кой печели, кой губи и кой ще се ожени за грозната булка

Коментарът е препубликуван със съкращения от.

Големият въпрос на тези избори беше дали " Продължаваме промяната - " Демократична България " (ПП-ДБ) ще победят Бойко Борисов. Не съумяха.

В предходния парламент Политическа партия и Демократична България имаха общо 73 депутати против 67 за ГЕРБ, т.е. 6 повече. Сега са съвсем изравнени, остава ЦИК да преброи дали ГЕРБ ще излезе с един, два или три депутата повече. Тоест явяването на Политическа партия и Демократична България на избори дружно като коалиция намали резултата им.

Предвидихме го в, само че мнозина не бяха съгласни с това. И сега, след този злощастен резултат, не престават да упорстват да са дружно най-вече хората на Демократична България, които усещат, че без обединението се свеждат до маргинална периферна партия.

То е просто и ясно - има гласоподаватели на новата партия Политическа партия, които никога не желаят да гласоподават за Демократична България и ДСБ. Има гласоподаватели на ДСБ и Демократична България, които никога не желаят да гласоподават за Политическа партия. Всички те не отидоха да гласоподават за обединението - или не излязоха изобщо пред урните, или дадоха гласа си за други. Заедно с това обединението отблъсна и неутрални гласоподаватели.

Вече е доказано, за кой ли път, че събирането в политиката не е като в аритметиката и от време на време 3+1 не е равно на 4, а на 2.

Кое отблъсна неутралните гласоподаватели от обединението?

Могат да благодарят на оня с чука, който атакува Паметника на Съветската войска и на истериците от Демократична България, които раздухаха акция от това. Демократична България доминираше в тази коалиция с посланията си - в очите на всеобщия гласоподавател те се свеждаха до това, че ще работят за импийчмънт на Радев (обявено от водача на ДСБ ген. Атанасов в " Панорама " ), че желаят да отстранен Паметника на Съветската войска и да окажат цялостна военна помощ на Украйна. Като че ли си нямаме вътрешни проблеми.

 Евгений Дайнов: Трябва да има държавно управление, само че не какво да е Евгений Дайнов: Трябва да има държавно управление, само че не какво да е

Борисов остана на назад във времето, а за скандалния основен прокурор Гешев нещата се сведоха до " правосъдна промяна ", " да се сътвори механизъм за надзор на основния прокурор ". А, желаят и лустрация - написа го в програмата на Демократична България.

При създалото се усещане, че това са главните им цели, резултатите на изборите не изненадват.

И какво се получава с тези изборни резултати? Борисов може да се пъчи като победител, само че в действителност е още веднъж в обстановката на предходните четири парламентарни избори от април 2021 година насам. Никой не желае да се ожени за него. На ГЕРБ ще му е нужна коалиция с още 2-3 партии, с цел да могат да сформират кабинет.

Кой желае брак с Борисов? Кой ще се осмели, въпреки и под натиска на недоволния гласоподавател, който желае държавно управление непременно?

Който се ожени за корупция, се самоубива

Всъщност скандалният въпрос е, че в лицето на ГЕРБ имаме ненаказана корупция. Пазена усърдно под чадър от прокуратурата. И този скандал продължава, а медии и анализатори желаят да ни убедят, че няма проблем и би трябвало да се направи коалиция с ГЕРБ.

Аритметически е допустимо сборът от депутати на ГЕРБ с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия да сформират кабинет. В който булката Борисов ще се вземе с младоженците Карадайъ и Нинова. Булката, несъмнено, няма да желае да става министър председател, ще излъчи някое вакло агне от ГЕРБ или някой обтекаем сякаш самостоятелен професор. Основната грижа на Борисов е да не го съдят, да не махат основния прокурор, който го пази. Затова за него е значима успеха на изборите, въпреки и още веднъж да е патова обстановка.

Такава коалиция е много сложна задача, тъй като за Движение за права и свободи няма проблем, само че за Българска социалистическа партия това ще е самоубийство. Но към този момент има казус с така наречен хартиена коалиция и общо гласоподаване на трите партии по други въпроси.

Коалиция на ПП-ДБ с ГЕРБ теоретично също е допустима, само че това е още по-тежко самоубийство - " Промяната " ще заличи смисъла на името си, в случай че сформира кабинет с Борисов. И ще просъществува като Национална движение „Симеон Втори" до идващите избори, след което ще изпадне от Народното събрание. Дори е допустимо в този момент обединението ПП-ДБ да се раздели на две парламентарни групи и Демократична България да взе участие в сформиране на кабинет, а Политическа партия да остане съпротива.

 Явор Божанков: Няма обстановка, в която да създадем общо ръководство с ГЕРБ Явор Божанков: Няма обстановка, в която да създадем общо ръководство с ГЕРБ


И самите партийни водачи още не знаят какво ще стане, още веднъж ще сме очевидци на дълги договаряния и бавене от страна на президента за връчване на мандати.

Очертава се, че победа над ГЕРБ може да има чак след локалните избори. На тях ГЕРБ ще загуби множеството общини и кметове из страната, тъй като при мажоритарен избор на втори тур гласоподаватели на разнообразни партии ще се обединят против претендентите на ГЕРБ. И чак тогава, когато отслабне въздействието на ГЕРБ по места, ще има условия за победа на парламентарни избори.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР