Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Проф. Вл. Чуков за novini.bg: Катар като посредник в уреждането на политически спорове и конфликти

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.

Безспорно премията за най-успешен медиатор в споразумяване на политически разногласия и спорове за 2023 година е за Катар.

След като зае централна роля в договарянията сред Израел и Хамас след 7 октомври,

то в този момент научаваме, че нефтеното емирство е сполучлив медиатор в спор в друга част на света. 

Става въпрос за намаляването на напрежението сред Съединени американски щати и Венецуела. Доха е посредничел за размяната на арестувания в Съединени американски щати Алекс Сааб, който е непосредствен помощник на венецуелския водач Николас Мадуро. Сааб е колумбиец с венецуелски паспорт. Вероятно даването на посредничеството на Катар се дължи на обстоятелството, че въпросният предприемач е от ливански генезис. 



Алекс Сааб е сменен против 10 арестувани от управляващите в Каракас американски жители. По време на траялите месеци договаряния управляващите в Каракас са дали обещание провеждането на транспарантни избори през 2024 година Наблюдатели смятат, че

този ход на администрацията на Байдън се вписва в нейната политика за разхлабването на глобите против Венецуела,

най-много в региона на доставките на петрол на международната борса. Това е част от ограниченията, които Вашингтон подхваща за ограничението на диктата на международния нефтен картел ОПЕК+, чийто рандеман се диктува след съгласуването на саудитския принц - престолонаследник Мохамед бин Салман с съветския президент Владимир Путин. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР