Коментар от Александър Андреев:Резил. Това е първата дума, която ми

...
Коментар от Александър Андреев:Резил. Това е първата дума, която ми
Коментари Харесай

Резилът в парламента: какво, по дяволите, става в България

Коментар от Александър Андреев:

Резил. Това е първата дума, която ми идва мислено, когато задгранични сътрудници тези дни ме питат: " Какво, по дяволите, става в България? ".

А резилът напълно се окръгли с днешните словесни и даже телесни конфликти в българския парламент. Не че в Народното събрание, пък и в други парламенти по света, такива мелета (че и много по-страшни) са нещо толкоз извънредно. Всъщност парламентаризмът даже ги допуска: мъжете и дамите, събрани в тази институция, би трябвало да се вълнуват от държавните каузи. Да се вълнуват даже до такава степен, че да си изпускат нервите. Така че в едно по-осезаемо физическо прикосновение, в едни счупени очила или нечия одрана буза няма нищо чак толкоз неоправдателно.

Отблъскващо

Осъдително е друго. Осъдително е, че в кавгата, в надвикването и надплюването още веднъж участват сексуализирани намеци и обиди. Когато Манол Пейков неотдавна прояви нехарактерен за един книжовник подозрителен усет и сътвори за господин Костадинов един нов прякор, получил по-късно необятна известност, последователите на една цивилизована и проевропейска политика го разкритикуваха единствено под сурдинка. Когато през днешния ден в Народното събрание се подмятат обиди, които засягат не толкоз съответния конкурент, колкото себеусещането на многочислени хомосексуални хора, това още веднъж демонстрира, че България е по-свързана с Ориента, в сравнение с с Окцидента.

Кадър от съвещанието, по време на което се стигна до конфликтите в парламентаСнимка: BGNES

Защото таман в ориенталските страни и на Балканите болшинството от възрастните популации към момента не са излезли от менталното детство в това отношение - и изпитват особена тръпка да си насочат полови подмятания и обиди и да си описват по този начин наречените " мръсни вицове ".

В българския парламент хомофобската тирада не е нещо ново. Нека да си напомним, че даже един злощастен ръководител на Народното събрание на име Вежди Рашидов стана прочут със следното отблъскващо изявление: " Най-неприятното съсловие за мен са гейовете, тъй като те са комбиниране от най-лошите качества на дамата и най-долните качества на мъжа ".

Александър АндреевСнимка: DW/H. Mund

На какво са подготвени " Възраждане "

А другояче - за да се върнем при политиката - няма безусловно нищо чудно в това, че " Възраждане "  се пробват по всевъзможен начин да предотвратят съставянето на държавно управление. Кръвожадните изявления на господин Костадинов и откритите закани с принуждение, които той насочва към някакви имагинерни " национални предатели ", не оставят никакво място за подозрение: тези хора са подготвени освен за парламентарни тупаници и фарсове от вида на добре известния " Бирен пуч ". Готови са и на повече.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР