Коментар на президента за зависимостите в съдебната власт и брокерството,

...
Коментар на президента за зависимостите в съдебната власт и брокерството,
Коментари Харесай

Радев: Разнищването на случая с Нотариуса е залог дали България се развива като правова държава

Коментар на президента за зависимостите в правосъдната власт и брокерството, чиито знак стана Мартин Божанов - Нотариуса.

Румен Радев прикани за непоколебима интервенция против корупцията във всички институции, оплетени в незаконни зависимости.

Според него това ще бъде тест освен за правосъдната власт, само че и за държавното управление и Народното събрание.

Президентът счита, че разнищването на случая с Нотариуса е залог дали България ще продължи да се развива като правова страна.

Радев разяснява и предстоящата ротация. Посочи, че няма значение кои ще са министрите в ръководството, тъй като по думите му решенията се вземат от други хора и на друго място.

Президентът увери, че когато се стигне до ротация на държавното управление ще извърши отговорностите си по Конституция - ще организира съвещания с политическите сили и ще връчи мандат на първата по величина ГЕРБ-СДС.

На настоящия въпрос би трябвало ли министър председателят да е и външен министър, сподели, че не желае да се меси в работата на кабинета, само че означи.

" От всички тези дрязги около този въпрос е, че няма толкоз огромно значение кои ще бъдат пешките на властовата дъска в ролята на министър, тъй като виждаме, че решенията се вземат от други хора на друго място ", съобщи Румен Радев.

Според президента същинската тематика на деня е случая с убития Мартин Божанов - Нотариуса и скандалната информация към активността му.

" Разнищването на този случай е залогът дали България ще продължи да се развива като демократична и правова страна. Всички приказки за конституционна промяна и правова страна катастрофират в действителността, в която Мартин Божанов е могъл да бъде брокер сред мафията и правосъдната власт само с политическа защита ", добави президентът.

Румен Радев подсети, че обществото по този начин и не разбра кой е диктувал в тефтерчето на Филип Златанов, кой е кадрувал посредством Красьо Черния, къде са Пепи Еврото и неговите джуджета, кой стои зад убийството на Алексей Петров. Според него поради тази безотговорност, продължава завладяването на страната.

" Вярвам всички институции да си дават сметка, че в случай че и в този момент те оставят този случай да бъде потулен и страната да бъде оплетена в зависимости, това ръководство не може да трае дълго ", разяснява президентът Румен Радев.

Заяви, че ще упорства случая с Мартин Божанов да бъде разнищен до дъно.

" Ние или ще разкъсаме мрежата, в която мафията ни е оплела, или тази мрежа ще задуши страната. Затова е нужна непоколебима интервенция за дезинтоксикация на институции, оплетени от незаконни зависимости. Това е един същински тест освен за правосъдната власт, това е тест и за държавното управление, и за Народното събрание. Те в този момент имат шанса, имат огромния късмет да изкарат България на нов път. Но в случай че не съумеят да го създадат това значи, че или не могат, или не желаят да се оправят с мафията ", сподели още Румен Радев.

Протестите на земеделците в цяла Европа демонстрират, че Европейският съюз се разминава като упоритости и благоприятни условия за разрешаване на проблемите им, е оценката на Румен Радев.

" И, в случай че Европа желае да подсигурява своята продоволствена сигурност и своята конкурентоспособност, тя би трябвало да се вслушва в гласа на земеделските стопани и да подхваща ограничения в точния момент ", сподели още Румен Радев.

Според президента европейските ограничения, които се подхващат в бранша, са половинчати и ненавременни.

Репортери: Вера Александрова и Миглена Медарова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР