Коментар на Красина Кръстева: БСП иска да е алтернатива, да

...
Коментар на Красина Кръстева: БСП иска да е алтернатива, да
Коментари Харесай

БСП ще загуби, ако се раздели на хора на Нинова и хора на Станишев

Коментар на Красина Кръстева:

Българска социалистическа партия желае да е опция, да завоюва идващите парламентарни избори, само че вместо да сплотява редици за постигането на тази цел, прави всичко допустимо да наподобява като скарана команда.

Разделена на две – на хората на Корнелия Нинова и на хората на Сергей Станишев. Като през 90-те, когато се делеше на „ хора на Андрей Луканов “ и „ хора на Александър Лилов “. Или по-късно, когато разделянето беше сред хората на Георги Първанов и на Жан Виденов.

През всичките тези години Българска социалистическа партия или не печелеше избори, или не можеше да задържи извоюваната власт. През всичките тези години съперниците й с лекост я натикваха в „ комунистическия “ ъгъл, като й припомняха, че за разлика от тях, одобряваните задушевно на всички места на открито, Българска социалистическа партия не я щат нито в Социалистическия интернационал, нито в ПЕС.

Днес социалистите като че ли сами желаят да се върнат в тези времена. От което при оформилия се отначало двуполюсен модел ще завоюва ГЕРБ. Не единствено поради азбучната истина, че никой не върви на посетители на семейство, в което съпрузите се карат.

Когато извън наподобява, че социалистическата партия надали не всеки миг ще изключи Сергей Станишев от своите редици, това се възприема като раздор с европейската линия. Защото Станишев е президент на ПЕС. Когато той зае този пост, това еднопосочно бе възприето като най-голямото самопризнание за реформираността на Българска социалистическа партия, на това, че Българска социалистическа партия е модерна лява партия, а не ретроградна посткомунистическа организация. Избирането на Сергей Станишев отпред на ПЕС бе триумфът на една столетница. От който тя през днешния ден като че ли сама е подготвена да се откаже.

Най-новата история демонстрира, че социалистите доста мъчно добиват европейска еднаквост, само че за сметка на това доста елементарно я губят. Една фраза за демокрацията от страна на водача Корнелия Нинова коства успеха на Българска социалистическа партия на последните парламентарни избори м.г., макар стремежа на социалистическата партия тогава. Червените таман бяха спечелили президентския избор и като че ли в страната най-накрая бе пристигнало време за поврат, бе настанал моментът на залеза на ГЕРБ.

Но не стана.

Заради извадени от подтекста думи „ демокрацията ни лиши всичко “. Българска социалистическа партия загуби преимущество и то не с някакви 10 – двадесет хиляди гласа. А с близо двеста хиляди. ГЕРБ зае първото място с 1,147 милиона гласа, алените – второто с под милион (955 490 гласа).

Европейската еднаквост е извънредно значима за Българска социалистическа партия, тъй като е правоприемник на Българска комунистическа партия. Защото е партията на социалдемократа Димитър Благоев, само че и на комуниста Георги Димитров. Защото даже когато на първия ред в парламентарната й група няма нито един някогашен болшевик (за разлика от ГЕРБ), не минава седмица без някой от ръководещата партия (често пребоядисал се някогашен комунист) да й напомни я атентата в „ Св. Неделя “ през 1925 година, я жертвите на Народния съд през 1946 година, я позицията на Коминтерна по македонския въпрос. С други думи – даже когато междинната възраст на депутатите й е под 40 години, Българска социалистическа партия мъчно смъква комунистическите одежди. И това е главната причина мъчно да печели избори. Българите са поредни проевропейци, евроскептицизмът мъчно покълва у нас, без значение от носталгията по обществената защитеност на тези времена.

Червените два пъти през последните 10 години се приближиха до един милион гласа на парламентарни избори – с изключение на през 2017 година, и през 2013 година И в двата пъти това се случи, тъй като за тях гласоподаваха и десни гласоподаватели, нехаресващи ГЕРБ и търсещи опция (и в двата случая партиите на обичайна десница не влязоха в парламента). Така беше и на президентските избори – излъченият от левицата претендент Румен Радев завоюва и с помощта на хора, определящи се като десни. Напротив, „ връщането към корените “, откатът от европейското, за Българска социалистическа партия води до мощен отлив на гласове. Както стана през 2014 година, когато алените се сринаха на предварителните парламентарни избори до 505 527 гласа. Българска социалистическа партия мъчно ще дръпне електорат от Обединени патриоти, разчитащи на консервативния гласоподавател, тъй като недоволните от тях, ще потърсят други, които наподобяват на тях. Ето, Слави Трифонов към този момент загрява. Тези гласоподаватели не са запас за социалистите. С тяхна помощ те няма да прескочат милиона, с цел да имат късмет да победят ГЕРБ.

За да победи, Българска социалистическа партия би трябвало да се утвърди в очите на болшинството от хората като опция на партията на Бойко Борисов. Но европейска опция. На думи е просто. Още повече, че ГЕРБ ръководи от 2009 година насам съвсем без спиране, завзел е властта в центъра и по места. А властта изтощава. Умората се натрупа – не е елементарно да отговаряш за всяка дупка по пътя.

Всичко това улеснява задачата на социалистите. Те би трябвало да наподобяват по-компетентни, по-уверени, по-нахъсани, по-бодри от ръководещите, с цел да бъдат предпочетени. Трябва непрестанно да изненадват ГЕРБ, да ги слагат в обяснителна позиция, да ги карат да наподобяват вехти и изхабени. Червените знаят по какъв начин наподобява това, минали са по този път. Просто би трябвало да създадат по този начин, че ГЕРБ да наподобява като тях при започване на 90-те. Като ги гледат, хората да споделят – писна ни от вас! Били сте способени – и до каква степен ни докарахте с вашата подготвеност, какво ни дадохте?!

Това ли прави Българска социалистическа партия?

По-скоро не. Напротив. Социалистите са на път вместо „ да върнат “ ГЕРБ в 90-те, сами да се насочат натам. Със лични сили вършат ГЕРБ да наподобява единствената поредна проевропейска партия в България.

В ръководещата партия могат единствено да потриват ръце. На фона на бурната препирня в ляво, гласоподавателят няма да забележи бръчките на отмалялост по тяхното лице. Нещо повече – алените сами им дават опция да интриганстват в техните редици (ако искат). Азбучна истина е, че този, който държи властта, разполага с повече лостове за въздействие. В това число, в медиите. И неслучайно тук – там се появяват информации или че „ опозицията в Българска социалистическа партия се готви да вземе главата на Корнелия Нинова “, или че „ червени желаят Сергей Станишев да бъде изключен от Българска социалистическа партия “. И в двата случая, без никакви доказателства – едни хора споделили.

На 17 май в София ще се организира среща на върха Европейски Съюз – Западни Балкани. Непосредствено преди нея по традиция ще се съберат и партиите от най-големите политически фамилии в Общността. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев към този момент разгласи, че ще има подобен конгрес на левицата. Домакин, несъмнено, е Българска социалистическа партия. И тя никога не трябва да наподобява скарано семейство, тъй като рискува гостите да не дойдат.

Дотогава най-вероятно разногласията към Истанбулската спогодба ще утихнат. И когато това стане за Българска социалистическа партия надали ще бъде печелившо да наподобява в един лагер с патриотите. Защото рискува главните партии от европейската левица или да не пратят представители в София или да вършат Б тима. Факт, който от ГЕРБ ще навират в очите на Корнелия Нинова заран и вечер. Както в този момент на драго сърце описват своята версия за случилото се на Съвета на ПЕС в Лисабон. Където не са били! Но това не им пречи да подредят случая с гласуването на резолюцията на Съвета в графата „ Българска социалистическа партия в Брюксел приказва и прави едно, а в София – друго! “

И най-после. Социалистите не трябва да не помнят освен това, че в предизборна обстановка вкъщи те по-трудно (от съперниците от десницата) наподобяват европейци, само че и че европейците по-трудно ги възприемат като такива. ГЕРБ, в противен случай, и то макар десетките някогашни комунисти и техни директни наследници в редиците си. Без безрезервната поддръжка на ЕНП, която Бойко Борисов постоянно е получавал – още като кмет на София, ГЕРБ нямаше да стане най-силната партия у нас. Защото без помощта на Европейската комисия, доминирана от ЕНП в последното десетилетие, ГЕРБ нямаше по какъв начин да създаде друга своя обичана офанзива към социалистите. Този път, обвързвана с еврофондовете - „ на тях им ги стопират, на нас ни ги пускат “.

Заради всичко това офанзивата към Станишев, медийните изявления – от „ Българска социалистическа партия няма да го предложи за президент на ПЕС/за евродепутат “ до „ изключват го! “, оказват помощ освен на ГЕРБ. Но и на тези в европейската левица, които считат, че виновни позиции не трябва да се доверяват на източноевропейци. Но по този начин, лишавайки се от този коз, Българска социалистическа партия оставя напълно на ГЕРБ всички извоювани за страната триумфи на равнище Европейски съюз.

Защо го прави, нали желае да е алтернативата, която на следващия ден ще победи?!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР