Коментар на д-р Стойчо Кацаров за Център за право и

...
Коментар на д-р Стойчо Кацаров за Център за право и
Коментари Харесай

Д-р Стойчо Кацаров: Правителството вече няма място за маневриране

Коментар на доктор Стойчо Кацаров за Център за право и здраве

Новите ограничения не наподобяват сурови, само че може да не дадат резултат.

Правителството смекчи ограниченията, препоръчани два дни по-рано от здравния министър. В съпоставяне с някои други страни, като Гърция, където не можеш да излезеш от вкъщи си без позволение на полицията, нашите рестриктивните мерки наподобяват по-скоро алегорични. Това, което повече тормози хората не са рестриктивните мерки, а обезщетенията. У нас те са доста по-ниски, почти на половина и даже повече.

Срокът, за който се постановат новите ограничавания до 21 декември също наподобява търпим. Той съдържа прикрито заричане за Коледните и Новогодишните празници. Макар и да има ясно изразено неодобрение, обосновано от неравното отнасяне на другите публични групи и специалности, хората ще преглътнат новите ограничавания и ще ги изтърпят.
Рискът за Правителството при тази тактика се състои в това, че ограниченията може да не сработят, изключително след смекчаването им през вчерашния ден, което наподобява по-скоро политически, в сравнение с научно обосновано.

Прогноза, че броят на инфектираните и умрелите към 21 декември ще бъде сходен на този, който е в този момент или даже по-голям, по никакъв начин не е нереалистична.

От друга страна, даже ограниченията да дадат стремежи от кабинета резултат, отпущането им съвсем несъмнено ще докара до нов гърмеж на заразяване. Локдаунът не може да спре разпространяването на този вид зараза, а единствено да го отсрочи.

Допълнителното стягане на ограниченията за Коледните и Новогодишни празници може да коства доста на Борисов, включително и свалянето му от власт.
Ситуация, в която вместо тържества и концерти гледаме познатата към този момент картина на заболели, търсещи коли за спешна помощ и болнични кревати в новогодишната нощ, може да изведе обстановката напълно отвън контрола на Правителството.

Кабинетът има двадесетина дни да направи обезверен опит за метаморфоза на здравната система, с цел да посрещне нова вълна заболели. Това обаче не наподобява да е по силите му, включително и поради голямата загуба на доверие през последните месеци.

И защото бедата в никакъв случай не идва сама, имунизацията на Астра Зенека наподобява ще се забави, поради нови изследвания, а Полша и Унгария блокираха бюджета на Европейския съюз, включително и пакета от 750 милиарда евро, предопределен за възобновяване на страните от ковид, т.е. в идващите месеци няма да има нито ваксина, нито пари. Не, че сме видели проект или някаква организация за имунизиране, де.

Възможностите за маневриране на Борисов наподобяват изчерпани, а 21 декември може да донесе нов локдаун, само че този път за самото Правителство.
На фона на всичко това, въпросът дали с отхвърлянето на плана му за нова Конституция, Борисов не пропусна последната опция да подаде оставка по лично предпочитание не наподобява доверчив.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР